сряда, 4 ноември 2009 г.

Билки и диета помагат при вагинит



На болните от вагинит се препоръчват храни и напитки с много малко захар, въглехидрати и мазнини. По този начин се променя киселинният баланс във влагалището, което помага за по-бързото оздравяване. Яденето на кисело мляко или пиенето на айрян помага при лечението на леки и средно тежки инфекции, тъй като в млякото се съдържа лактобацил. Това е бактерията, която живее нормално в храносмилателния тракт и в репродуктивната система на жената и която унищожава инфекциите. Някои производители предлагат тази бактерия във вид на капсули, които трябва да се поставят 2 пъти дневно във влагалището.
Препоръчва се и диетата, която съдържа слънчогледово семе. Тя е много подходяща за лечение на гъбичните вагинити. При този вид лечение да се избягват тестените изделия с мая, сладкишите и сиренето, тъй като нарушават киселинния баланс във влагалището. Същото се отнася и за употребата на алкохол, който съдържа мая. Не се препоръчват пушени меса, наденици и риба.
Полезни ли са витамините?

• Някои витамини дават много добър ефект при лечението на вагинити.
• Витамин С нормализира киселинния баланс във влагалището и усилва защитните функции на имунната система.
• Витамините А и Е помагат за предпазване на тъканите от разрушаване, защото те са от полезните антиоксиданти.
• Витамин А поддържа нормалното състояние на тъканите във влагалището.
• Вземането на витамин В комплекс има много добри резултати при вагинитите, предизвикани от атрофия на влагалището при менопауза.
Чудесен оздравителен ефект при вагинитите има чесънът. Приеман орално, той може да убие кандида албиканс - една от най-честите причинителки на заболяването. Добре е да се правят промивки на влагалището с чеснова вода.
Сокът от една скилидка чесън се разтваря в половин литър вода и е готов за влагалищна промивка. Друг вид промивка се прави със солена вода (2-3 щипки сол се разтварят в 300 мл вода) и с този разтвор се промива влагалището.

Билки, които се използват при лечението на вагинитите
• Лютиче - лекува инфекции, причинени от бактерии и гъбички.
• Коприва - има диуретичен ефект, лекува инфекции.
• Сладко коренче (женско биле) - използват се корените на това растение от семейство бобови при вагинити предизвикани от гъбички. Не се дава на бременни жени, на малки деца и на старци.

Как се прави?
• Една чаена лъжичка от сухия корен на женското биле се запарва във вряла вода за около 20 минути. Не бива да се пият повече от две чаши отвара на ден.
• Мечо грозде - има висок лечебен ефект при цистити, вагинити в леки и средно тежки форми.
• Бял равнец - растение с отличен ефект при вагинити. Използва се при седящи вани, приема се като чай не повече от 2 чаши дневно.

блиц.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics