вторник, 24 ноември 2009 г.

Рискови фактори за възникване на рак на гърдата


Много са малко жените, които през живота си не са имали проблеми с гърдите. Повечето дами се сблъскват с различни възпалителни заболявания, усложнения с кърменето, уплътнения, възлови образувания. И не е изключено тези нарушения да доведат до рак на гърдата, който вече стана най-разпространеното заболяване при жените, изпреварвайки рака на стомаха и на шийката на матката.
И все пак, за да не плашим чак толкова дамите, ще отбележим, че само 3% от случаите на заболявания на млечната жлеза се оказват злокачествени. Останалите 97 на сто са други болести. Това означава, че ранната диагностика е сигурен метод да избегнем най-страшното.
Редовните профилактични прегледи наистина са задължителни, тъй като злокачествените процеси на ранен стадий на развитие са изключително коварни - те не се проявяват по никакъв начин - нито с болка, нито с уплътнения, нито с някакви други забележими проявления.
ОБЛЪЧВАНЕТО С МАМОГРАФ ВРЕДИ КОЛКОТО ЧЕТВЪРТ ИЗПУШЕНА ЦИГАРА
През последните години в медиите се появиха много публикации за това, че ракът на гърдата силно е “подмладял”. Мамолозите обаче не са много съгласни с това заключение. Случва се, естествено, да заболеят млади 19-20-годишни момичета, но те са единици. Заболяемостта нараства след 30-годишна възраст, и то в геометрична прогресия. При това първите ракови клетки могат да се появят цели 15-20 години, преди туморът да се напипа. Повечето форми на рак се развиват много бавно, процесът на раздвояване на увредените клетки протича месеци наред.
Затова не може да се твърди дори и това, че ракът възниква най-често след 60-годишна възраст.
Случаите са повече, но това е рак, който не е открит или не се е проявил в млада възраст.
Съществува още една заблуда в това отношение - че при мамологичен преглед жената се подлага на силно облъчване. Това не е истина! Съвременните рентгенови мамографи и специални рентгенови плаки осигуряват минимално облъчване. Вредата от облъчване при мамограф може да се сравни с четвърт изпушена цигара. Затова не се плашете, можете да се изследвате на мамограф, колкото пъти е необходимо.
КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ
Към рисковите фактори за възникване не само на рак, но и на други заболявания на млечната жлеза, се отнасят:
ВЪЗРАСТТА. Колкото по-възрастна е жената, толкова рискът е по-висок и следователно тя трябва да отделя повече внимание на себе си.
НАСЛЕДСТВЕНОСТТА. По този показател са застрашени жените, чиито близки по майчина линия - майка, баба - са страдали от някакви сериозни изменения в млечните жлези.

ФИЗИЧЕСКИ ТРАВМИ НА ГЪРДАТА, които също се срещат в последно време. Те са свързани с нарасналата социална активност на жените - спортуване, каране на автомобил и т.н.
РАННИТЕ АБОРТИ. При жените, направили аборт до 17-годишна възраст, рискът от възникване на тежки патологични процеси в гърдата се увеличава 8 пъти.
ОТКАЗЪТ ОТ КЪРМЕНЕ СЛЕД РАЖДАНЕ. Оптималните срокове за кърмене на бебето са 8-9 месеца, но съвременните майки не го спазват.
КОГАТО ПЪРВОТО РАЖДАНЕ СТАНЕ В ПО-КЪСНА ВЪЗРАСТ, например след 35 години - такава жена автоматично попада в рисковата група. В страните с висока раждаемост жените почти не страдат от рак на гърдата.
СТРЕСОВЕТЕ. Краткотрайният стрес се отразява дори стимулиращо на организма, но хроничният, предизвикан от душевни преживявания, води до намаляване на имунитета. И колкото по-слаб е имунитетът, толкова по-малко е способен организмът да се бори с раковите клетки.
Мъжете също може да имат проблеми с млечната жлеза, наподобяващи мастопатията при жените. При тях това нарушение се нарича гинекомастия - дисхормонално заболяване на гръдната жлеза. Гинекомастията често се съчетава с понижена функция на тестисите и заболявания на черния дроб.
С възрастта, а също и след раждане, гърдите на жените се променят. Тези изменения са естествени и те не се възприемат като патология:
- променя се цветът на зърното и на кръга около него;
- зърното се увеличава;
- гърдите увисват;
- преди менструация те набъбват и възникват болки.
Ако обаче забележите посочените по-долу симптоми, незабавно се обърнете към лекар. Те са:
- подпухналост и силно зачервяване на гърдата;
- единично или многобройни уплътнения;
- отделяне секрет от гърдата;
- болезнени усещания.
КАК САМИ ДА ИЗСЛЕДВАМЕ ГЪРДИТЕ СИ

Най-сигурният начин за профилактика на заболяванията на млечната жлеза е самоизследването.

булпрес.нет
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics