сряда, 4 ноември 2009 г.

Заболявания предавани по полов път


Заразяването обикновено става при полово сношениe. Някои от тези заболявания водят до безплодие (при жената това е невъзможност да зачене, а при мъжа - неспособност да осъществи оплождане), увреждат плода по време на бременността или новороденото дете. Други от тях сериозно нарушават здравето на човека.
Рискови фактори за развитието на тези заболявания са честата смяна на партньорите, ниската сексуална култура, лошата интимна хигиена, неизползването на бариерна контрацепция (презервативи) и други.
Най-честите венерически и сексуално-трансмисивни инфекции са: инфекции с HPV (човешки папилома вирус), уро-генитална трихомоназа, хламидиоза, гонорея, генитален херпес, луес (сифилис), хепатит В и СПИН, подредени по честотата, с която се срещат.

* Трихомоназа. Причинител на заболяването е Trichomonas vaginalis. Извън човешкия организъм е много неустойчив и бързо загива, поради това заболяването се предава предимно по полов път. Инкубационният период на трихомоназата е средно 10 дни (3-20 дни). Заболяването засяга и двата пола, но при мъжете в повечето случаи протича без симптоми. При тях възпалителният процес засяга уретрата (пикочния канал). В някои случаи се наблюдава изтичане през уретрата на много малко количество водниста, слизесто-гнойна течност, с парене и дискомфорт при уриниране. У жените могат да се засегнат влагалището, цервикалния канал (канала на маточната шийка) и уретрата. Възпалителният процес във влагалището (колпит) се съпровожда с обилно воднисто или млекоподобно пенесто течение с неприятна миризма. Придружава се от сърбеж, смъдене или парене. При засягане на маточната шийка няма оплаквания, но при преглед се установява зачервяване и оток на отвора на канала й. Често и болезнено уриниране са симптомите при възпаление на уретрата (уретрит).

* Хламидиоза. Заболяването се причинява от Chlamydia trachomatis (D-K). Предава се само по полов път при контакт с инфектиран партньор. Съвременни данни сочат, че е четири пъти по-често срещано заболяване от гонореята. Инкубационният период е 7-14 дни. При мъжете възпалението на пикочния канал се изразява със слаби субективни усещания, оскъдно светло и гъсто течение. Характерно е продължителното му развитие с често възобновяване на инфекцията. Но много по-рядко довежда до стерилитет, отколкото при жените. При последните заболяването може да засегне уретрата, шийката на матката, матката, маточните тръби, както и Дъгласовото пространство. В повечето случаи протича без симптоми, което не позволява поставянето на ранна диагноза.Chlamydia trachomatis (L1-L3) причинява Венерическа лимфогранулома ( IV венерическа болест). Инкубационният период е от 7-21 дни до няколко месеца. Болестта протича в три стадия. През първия се появява неболезнена, плътна пъпка на пениса или по външните женски полови органи, която се разранява и след това зараства. Вторият период се характеризира с увеличаване размерите на лимфните възли в тази област. Те стават по-плътни и са болезнени. Разраняват се и от тях изтича гной, примесена с кръв. Оздравяването е много бавно и трудно. През третия период се засягат и ануса и дебелото черво. Изтичат големи количества гной и разпадна материя от тъканите.

* Гонорея. Причинява се от Neisseria gonorrhoeae. Предава се предимно по полов път. От болна родилка заразата може да попадне в очите на новороденото по време на раждане. При малки момичета, поради по-ниската устойчивост на лигавицата на влагалището, може да има и извънполово заразяване. Инкубационният период е средно 3 дни (1-7 дни), но е възможно удължаване до 15 дни. При мъжете се засяга уретрата. В началото от нея изтича гъста гнойна жълто-зелена течност. Тя остава големи петна по бельото. При уриниране има силно парене и болка. Поради възпалението на уретрата има болезнена ерекцията, особено нощно време. При жените външните полови органи и влагалището са устойчиви и поради това заболяването се развива в уретрата и шийката на матката. Остро възпаление се наблюдава рядко и се изразява в парене и сърбеж до тежест в корема и болка при уриниране и изтичане на гъста гнойна жълто-зелена течност. Хроничната форма е по-честа и, както при мъжете, е почти без симптоми (в над 70% от случаите). Това е причина жените да са “резервоар” за гонококова инфекция.

* Сифилис. Причинява се от Treponema pallidum. Заразяването става предимно по полов път с възможности за предаване извънполово, директно, индиректно и конгенитално (вроден). Продължителността на инкубационния период е около 3-4 седмици. Може да бъде скъсен до 10-12 дни или удължен до и над 3 месеца. Заболяването протича в три фази. Първичният луес започва с поява на овална плитка язва на мястото, от където е навлязла инфекцията (т.нар. твърд шанкър), най-често в областта на гениталиите . Тя е твърда и неболезнена. В гениталната област се наблюдават подути лимфни възли. Вторичният луес се проявява 6 седмици след появата на твърдия шанкър. По-често се наблюдава у жените. Най често има краткотрайна повишена температура, която се нормализира след поява на обрива. Той може да е дискретен или много обилен и отминава след 2-3 седмици, като не оставя следи. Третичният луес започва развитието си след 3-тата година или по-късно след заразяването.

* Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Причинява се от инфекция с HIV1 и HIV2 (Human Immunodeficiency Virus). Този вирус напада и унищожава клетките на имунната система. Поради намален имунитет, дори и най-леки инфекции протичат с усложнения и могат да завършат със смърт. Предаването е по полов път в 80% от случаите, при кръвопреливане с заразена кръв, при манипулации с инфектирани инструменти, при използване на общи венозни игли от наркомани. Също така инфекцията може да се предаде от болна майка на новороденото в 50-60% от случаите(през плацентата, по време на раждането или с кърмата). След инкубационен период от 1- 6 седмици се развива синдром: температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, увеличение на черния дроб, диария, обрив. Това е първата фаза. Втората е т.нар. латентен период, в който се развиват различни инфекции по кожата (гъбични, херпесни и др.). През третата се засягат лимфните възли. Продължава повече от 3 месеца. Следващата фаза се характеризира с умора, нощни изпотявания, отслабване (повече от 10% от телесната маса), температура повече от 3 месеца, диария,анемия, кожна алергия. Първите симптоми на петата фаза са пневмонии. След това започват тежки епизоди на инфекции на вътрешните органи и нервната система, които водят до тежко изтощение и смърт.
* Хепатит В. Това е инфекциозно заболяване, водещо до чернодробно увреждане с развитие на възпалителен процес в черния дроб. Причинява се от хепатитен вирус тип В (HBV). Източник на заразата е само човекът - болен или вирусоносител. Инфекцията се пренася по полов път, кръвен път и от майка на новородено.


хпвгард.орг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics