неделя, 8 ноември 2009 г.

За всяка възраст на жената


В основните периоди от своя живот жената се сблъсква с различни проблеми. Какво трябва да знае и какви мерки да вземе, за да не се допуснат тези проблеми?
Това е най-активната възраст. При повечето жени тогава се случват бременност, раждане на деца и първата година от техния живот. Затова в центъра на вниманието е възможността на жените да реализират своята репродуктивна функция, или казано по-просто - да забременеят и да родят.
ОТ 25 ДО 30: РЕПРОДУКТИВНАТА СИСТЕМА РАБОТИ НА ЦИКЛИЧЕН РЕЖИМ
ВАЖНИТЕ ЗАДАЧИ И РЕШЕНИЯ
Задача:
Жените да запазят здравето си и да избягват сривовете в репродуктивната система Решение: В този случай най-ефективни са съвременните нискодозирани хормонални контрацептиви. Те имат уникални профилактични и лечебни ефекти и не позволяват на яйцеклетката да узрее. По такъв начин се създава ситуация, която позволява на репродуктивната система да “си отдъхне”.
Природата така е програмирала женския организъм, че периодите на неговата активност трябва да се редуват с периоди на почивка. Активността в дадения случай е ежемесечно узряване на яйцеклетките, а почивката за репродуктивната система - това са бременността, раждането и кърменето. Ако жената роди 3-4 деца за 10-12 години, нейният организъм работи в естествен режим.
В момента обаче ситуацията е друга и ние не можем да не се съобразяваме с нея. По-късно встъпване в брак, по-късно раждане, най-много 1-2 деца в семейството... Следователно репродуктивната система ежемесечно работи в цикличен режим, който се проявява в редовна менструация. В резултат на постоянното натоварване, в организма на жената се случват нарушения и сривове. Резултатът е очевиден - сериозни проблеми със здравето: мастопатия, миома, ендометриоза. Затова приемът на хормонални препарати е просто необходим в името на запазване на женското здраве.
Задача:
Подготовка за бременността
Решение: Три месеца преди събитието жената трябва да отиде на лекар, да си направи изследвания за евентуално наличие на възпалителни заболявания, за нивото на необходимите хормони. Необходимо е също така да се направи и гастроскопия, както и ултразвуково изследване на органите в малкия таз. Необходимо е и изследване на кръвта за евентуално наличие на вирусни инфекции. Жената обикновено не си дава сметка за важността на едно такова изследване. А то е задължително. Всички знаем, че бременната жена, заболяла от дребна шарка например, подлага на огромна опасност здравето на бъдещото си дете. За да не се случи това, трябва навреме да се направи изследване и да се установи има ли майката предразположеност към това заболяване. В случай че отговорът е положителен, се налага ваксина против дребна шарка.
Бъдещите родители трябва честно да си разкажат един на друг за евентуалните наследствени заболявания. В днешно време съществуват възможности за недопускане проява на лоша наследственост, основното е да се знае каква е реалната ситуация.
Задача:
Предпазване от болести
Решение: Ако имате наследствени заболявания, се налагат генетични изследвания, контрол за състоянието на плода на ранен стадий и навременно вземане на решение за целесъобразността от запазването му. Ако жената е относително здрава, не са изключени други опасности като възпалителни заболявания на женските полови органи, инфекции и хормонални нарушения. Тук алгоритъмът на действие е прост - периодично, 1 път в годината да се прави изследване при гинеколог. То дава възможност да се установи проблемът на ранен етап и навреме да се вземат мерки.

ОТ 35 ДО 40: ВЕРОЯТНОСТТА ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ ЗАПОЧВА ДА РАСТЕ
Това е късният репродуктивен период. Жената вече има деца и активно се занимава с възпитанието им. Но не са изключени и по-късни раждания.
ПРОБЛЕМИТЕ И ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ
Проблем:
Късна бременност
Решение: с възрастта запасът от яйцеклетки се изтощава, а нови не се образуват. И всичко отрицателно, което жената понася до тази възраст - инфекции, стрес, лоша екологична среда, - оказва влияние върху нейния организъм като цяло. И, естествено, оказва влияние и на репродуктивната система, в частност на яйцеклетките.
Затова е желателно жената да роди до 35-годишна възраст. Ако забременяването стане по-късно, могат да се получат усложнения. И тя трябва да бъде двойно по-внимателна към себе си и към бъдещото си дете.
При най-малките подозрения или оплаквания е най-добре да се правят изследвания, за да се отхвърлят съмненията. Ако пък се появят някакви подозрения по отношение развитието на плода, трябва да се проведе специално изследване, наречено биопсия и изследване на хориона (хорион - външната обвивка на оплодената яйцеклетка) на ранен стадий от бременността.
Проблем:
Семейно планиране
Решение: Трябва да бъдете особено внимателни към планирането на бременността. В тази възраст вероятността от заболявания, при които забременяването е забранено, е значително по-голяма.
Освен това се увеличава броят на хроничните нарушения. Затова изкуственото прекъсване на бременността може да провокира проявление както на скрити заболявания, така и обостряне на хронични нарушения.
Проблем:
Женските усложнения
Решение: С възрастта се появяват все повече проблеми със здравето. От гледна точка на гинекологията това може да са миома на матката, ендометриоза, заболявания на шийката на матката, хиперпластични процеси, болезнена менструация. В момента вече е доказано, че след 35-годишна възраст предменструалният синдром се среща 2-3 пъти по-често.

СЛЕД 45: ТОВА Е ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЗРЕЛОСТТА И СТАРОСТТА
Това е особен етап от живота на жената - границата между зрелостта и старостта. В този период се случват изменения във всички органи и системи, но на първо място все пак са измененията в репродуктивната система.
Тези изменения касаят прогресиращото намаляване нивото на женските полови хормони, образуващи се в яйчниците. Природата така е програмирала жената, че най-важната жлеза - яйчникът - във възрастта 45-55 години “изключва”. Отначало се прекратява способността за зачеване, а след това, в зависимост от намаляване нивото на половите хормони, “изключва” и менструацията.
ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ
Проблем:
Климактеричен синдром
Решение: Половите хормони са удивителни “създания”. Техни представители има в много органи и тъкани. Когато след 45-годишната възраст те намалеят значително, могат да се развият климактерични симптоми. Най-разпространени от тях са приливи на топлина, повишена раздразнителност, изпотяване, безсъние, депресия.
Тези симптоми, разбира се, са неприятни, но при 80-90 на сто от жените те изчезват след 1-2 години.
Ако климаксът протича тежко, се налага жената да проведе заместителна хормонална терапия.
Проблем:
Възрастови нарушения
Решение: Заместителната хормонална терапия се препоръчва особено на жени, при които менструацията е спряла рано и менопаузата е настъпила преди 45-годишната възраст. Съществува и изкуствена менопауза, която възниква при млади жени след опериране на единия яйчник. Това също е и група на риска от ранен инфаркт на миокарда, от инсулт, остеопороза, болестта на Алцхаймер. Затова в подобни случаи заместителната хормонотерапия играе не само лечебна, но и профилактична роля.
В тази възраст са повече противопоказанията и на хроничните заболявания. Затова се приемат специални препарати - натурални и нискодозирани. Те съдържат 10 пъти по-малко хормони, отколкото се изработват в младия организъм.
Освен това те са необходими и за онези жени, които не са имали редовна менструация, поради дефицит на полови хормони, или поради операция за отстраняване на яйчниците.
Дори и жената да няма никакви оплаквания, трябва редовно да си прави изследване за нивото на холестерола и да проверява състоянието на костната тъкан. Скритото протичане на възрастови нарушения като атеросклероза и остеопороза е доста коварно, защото няма оплаквания, а процесът бавно се развива. И след 5-10 години могат да възникнат сериозни, често вече нерешими проблеми.

ФАКТ:
Съществуват два вида памет: на текущите и на миналите събития. С възрастта паметта се влошава. Човек добре помни неща от детството си, но не помни неща от вчерашния ден. Това отново е свързано с дефицита на полови хормони, тъй като паметта за текущите събития е хормонално зависима. В момента вече е доказано, че заместителната хормонална терапия значително подобрява ситуацията и най-вече защитава от болестта на Алцхаймер.

блиц.бг

eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics