неделя, 8 ноември 2009 г.

Женско здраве - проблеми



Заболяванията – мастопатия, фиброаденома, киста, а също и миома на матката, киста на яйчниците, ендометриоза, безплодие – ето далеч непълният списък на женските болести, които често се срещат.
Обяснението е в това, че женският организъм на първо място е по-сложно устроен от мъжкият, а на второ място аз бих казал значително по-изтънчен.
- А в какво непосредствено това се изразява?
- Бог е дал на мъжете един основен полов хормон – тестостерон. Колкото е по-високо неговото ниво, толкова по-активни и настойчиви са продължителите на рода по отношение на прекрасния пол. А на жените бог е дал два основни полови хормони, които се явяват антагонисти и в зависимост от фазата на менструалният цикъл сменят единия с друг примерно на две седмици. За съжаление много жени лошо изявяват себе си във връзка с тази смяна. А би трябвало за това да ни информират още в средното училище… Нека заедно да разберем: какво се случва по време на цикъл? През неговата първа половина активно действа половият хормон – естроген. Диапазонът на неговото влияние върху женският организъм е многостранен: от състоянието на кожата и ноктите до настроението. Но главното, естрогенът стимулира деленето на половите клетки и способства за тяхното размножаване.

В този момент клетките на ендометриума (вътрешната обвивка на матката) започва активно да се разраства. По този начин вътрешната обвивка се готви да приеме, в случай на оплождане, яйцеклетката. Недостатъчното развитие на ендометриума няма да се справи с тази задача. Счита се, че 2-3% от жените именно по тази причина губят вече оплодената яйцеклетка, без да подозирате за това, че сте била бременна. Когато има създадени условия, за да може яйцеклетката да се закрепи, протича овулация – развива се фоликул и зрялата, готова за оплождане яйцеклетка се изплъзва на вън.

Ако не се случва – ще бъде поставена диагноза – поликистозни яйчници. Целият процес на образуване на фоликула и тяхното разпукване лесно се виждат на ултразвукова диагностика.

- В момента, когато излиза яйцеклетката, женският организъм е максимално заинтересован тя да бъде оплодена и това силно на подсъзнателно ниво влияе на поведението на жените. Овулацията е много кратък период. Ако няма оплождане – нивото на естрогенните пада, а количеството на прогестерона, вторият основен полов хормон на жената, се повишава. Във втората половина на цикъла той способства за естественото отмиране на всички изработени по въздействието на естрогенна клетки. А сега нека да уточним: в женският организъм регулярно по времето на всеки цикъл се изработват, унищожават, а след това се отделят милиарди клетки. И това протича примерно от 13 до 50 годишна възраст при всяка жена. Замисляте ли се за тези цифри!

- Забележително! И всичко това ние “търпим” само за това, защото в даден момент да имате възможност да забременеете и да родите здраво детенце?

- Да прави сте. Но успоредно с това не бива да забравяте, че поведението на жените, нейното настроение и постъпки постоянно се намират в пряка зависимост от количеството на хормоните и тяхното съотношение. Аз съм сигурна, че това мъжете не го разбират.

- А ако в нашия организъм по някаква причина се случи разнобой в работата на ендокринните жлези?

- Ето тогава се образуват миома, фиброаденом или ендометриоза. Затова по време на менструалният цикъл количеството на образувалите се и отделилите се клетки би трябвало да съвпадат. И това се случва до тогава, докато баланса на нашите два хормона – естроген и прогестерон – са в норма. Когато той се наруши, количеството на образуваните клетки в сравнение с унищожените, по време на цикъл ще бъдат винаги повече. Тяхното число започва да расте от цикъл до цикъл. И пред саморегулиращата се система на организма застава въпрос – Къде да ги дява?

- И къде наистина?

- А вариантите са три: или в матката – и ще се образува миома или в млечните жлези – фиброаденом или киста. Или се разрастват самите клетки на ендометриума и ние се разболяване от ендометриоза.

- Поради каква причина може да бъде нарушен естрогенно – прогестероновия баланс?

- Основната причина се явява стреса, който крайно отрицателно въздейства на работата на щитовидната жлеза, надбъбречните и яйчниците. По статистика, жените страдат от нарушение на щитовидната жлеза 4 пъти по-често от мъжете. И «са виновни» за това не толкова хормоналните промени, които произтичат по време на бременност, аборти, раждания. При всяка жена има своя причина, която методично се проявява. Нашите наблюдения върху женският организъм показват, че приемането на хранене за нервната система от рода на Пакс, в редица случаи позволява де се избавите от мастопатия и миома на матката, без операция и даже без хоспитализация.

- Аз имам една позната, която два пъти е оперирана по повод киста на млечната жлеза. Сега я чака трета операция. Значи хирургичното вмешателство не гарантира оздравяване ?

- Разбира се че не. Ето, както ние говорихме по-рано, не се отстранява първопричината за заболяването – нарушението на естрогенно – прогестероновия баланса. Само комплексният подход към организма може да помогне в тези случаи.

- Каква схема на лечение е оптимална?

- Тя се състои от три части.

Първо – провеждане (в случай на необходимост) на противовъзпалителна терапия на яйчниците и другите органи с вътрешно възпаление, за да може имунитетът да стане пълновластен стопанин на положението в организма. Това са уникални продукти, такива като Детокс и Антиокс, Урсул и Мега, позволяващи пряко да се въздейства на атипичните, никому не нужни клетки с цел тяхното извеждане от организма.

Второ – много е важна борбата със стреса – Пакс, Брейн-о-флекс и Антистресов комплекс – това довежда до нормализиране на работата на нервно-ендокринната система: тонуса на съдовете на главният мозък, функциите на щитовидната жлеза и надбъбреците, които отделят женските полови хормони. По този начин отстраняваме самата причина за възникване на заболяването.

Трето – нормализирайки естрогенно-прогестероновия баланс с помощта на Женския комплекс, състоящ се от Артемида, Медисоя, Нортия и Бьюти, ние ще получим стабилен резултат.


енерго диагностика.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics