понеделник, 23 ноември 2009 г.

ПМС да излезем с най-малко поръжения


От 21-ия до 28-ия ден на менструалния цикъл нивото на женския хормон естроген в кръвта рязко спада. А поради това в организма протичат много съществени промени. Впрочем, допълнителният прием на естроген в тези дни не дава никакъв ефект. Затова и някои учени смятат, че причините за ПМС се крият другаде. Вариантите са много: дисфункция на щитовидната жлеза, сезонни емоционални разтройства и др.
Много от учените смятат, че има и психологически корени, т.е. те са убедени, че от ПМС основно страдат невротични, истерични жени с неустойчива психика и че синдромът е проява на маниакално-депресивно разстройство. И въпреки че тази гледна точка не е особено разпространена, много лекари се обединяват около това, че стресът действително усилва проявата на предменструалния синдром.
Друга, относително нова версия за възникването на ПМС, е теорията, свързана с неправилното хранене. Ако през тези дни промените малко системата си на хранене, приспособявайки я към промените в организма, повечето симптоми на ПМС просто няма да се проявят.
Симптоми на ПМС
Общо взето лекарите отделят повече от 150 симптома на ПМС! За щастие, те не могат да се срещнат при една жена накуп. Обикновено всяка от нас си има собствен ?товар?. При някои са по-силно изразени, при други по-слабо.
Разбира се, не е възможно да опишем всички тези симптоми, затова ще изредим тези, които са най-често срещани.
безпокойство, постоянно нервно напрежение
раздразнителност, обидчивост, конфликтност и внезапни изблици на гняв
плачливост, депресия, тъга
бърза смяна на настроенията
безсъние или сънливост, главоболие
болезненост в гърдите, корема, кръста
подут стомах, газове
обострено обоняние и слух
кожни възпаления, влошаване състоянието на косата, кръгове под очите
Това е списък само с най-разпространените симптоми, нататък продължава екзотиката.
Лечение на ПМС
На някои жени, за да забравят за предменструалния синдром, им е достатъчно да променят начина си на живот и хранене:
1. Редовно изпълнявайте физически упражнения.
2. Добре балансиран режим на хранене. В него трябва да присъстват достатъчно белтъци (с растителен и животински произход), мазнини (растителни), повече прием на плодове и зеленчуци, ограничен прием на сол, захар, кофеин, алкохол.
3. Пълноценна почивка.
4. Прием на комплексни препарати, съдържащи витамини и минерали. Ако имате шест или повече изразени симптома на ПМС, това е повод да се обърнете към специалист ? гинеколог, ендокринолог, невропатолог, терапевт. Затова е желателно да си водите дневник на симптомите за няколко месеца назад, за да може да се определи сериозността, началото и продължителността им.
Лекарят назначава лечение в зависимост от общото състояние на организма, степента на изразяване на предменструалните симптоми, възрастта на жената. Освен комплексни витаминно-минерални препарати, се предписват болкоуспокояващи, хапчета за пикочната система и успокоителни. В сложните ситуации се прилага специфично хормонално лечение, с натурални заместители на хормона прогестерон, под контрола на който протича втората половина на цикъла.В тази ситуация най-верният начин да преживеете ПМС е просто да притихнете. След около четири дни ще можете да се разберете с жена си и за пропуснатия футболен мач, и за любимото ви предаване и то с лихвите. Мъже, ще си върнете за всичко, но сега... сега важното е да оцелеете, да оцелеете на всяка цена!
Кое е толкова страшното в тази дума ПМС? До сега ви се е струвало, че любимата ви е нормална жена, с много хубава външност и фигура, та дори и с уравновесена психика. Изведнъж, обаче, без видими причини, си губи разума, плаче и се смее, без да знае защо, изпада в истерия и явно ви провокира да започнете скандал. Разбира се, за скандала тя има прилежно подготвен списък с мъжките смъртни грехове, които никоя уважаваща себе си жена не прощава. Е, какво искате? ПМС, хормоните са виновни за цялата тази грозна гледка. Да спорите с жена в такова ?специално положение? е безполезно, природата все пак си взема своето и то много лесно. Най-важното е да се научите да оцелявате във военно-полевите условия на ПМС и да излизате от ситуацията с възможно най-малко поражения.
Специално за мъже
ПРАВИЛО 1
Обградете жената с грижи, внимание и нежност. Правете й повече комплименти, носете й кафето и закуската в леглото, всяка сутрин я целувайте.
ПРАВИЛО 2
Не я дразнете! Мъже, запомнете ? предменструалният синдром е алогичен, за него няма нормално обяснение. Невъзможно е да предвидите действията на жена в това състояние, безсмислено е да се опитвате да разгадаете поведението й, а именно и затова тя става изключително опасна.
ПРАВИЛО 3
Старайте се да не й се мяркате пред очите. Не се размотавайте, не й предлагайте питие преди лягане, не я питайте защо има тъмни кръгове под очите, не дишайте въздуха й и Бог да ви е на помощ, ако през нощта легнете на нейната половина на леглото...
ПРАВИЛО 4
Не й давайте съвети и не й разказвайте, за това как в тези тежки дни са постъпвали бившите ви и още по-малко майка ви.
ПРАВИЛО 5
Никога, при никакви обстоятелства не се опитвайте да обяснявате на жена в ПМС защо се заяжда. Заяждат се, принципно, не тя , а хормоните, които са си устроили четиридневен банкет в организма й.
ПРАВИЛО 6
Питайте я как се чувства. Постоянно, на всеки 30 мин. Гласът ви, обаче, трябва да е тих, искрен и съчувстващ (най-добре е да потренирате пред огледалото).
ПРАВИЛО 7
За виртуози. Научете се да комбинирате правила. Това е трудно, не се отдава на всеки мъж, но със сигурност ще увеличи шансовете ви да оцелеете по време на ПМС.
ПРАВИЛО 8
Запомнете най-важното ? никога, при никакви обстоятелства не спорете с жена пред менструация. Това ще ви струва скъпо. Щом започнат да ви упрекват за всички смъртни грехове, веднага заемете позиция на виновен, гледайте я смирено и най-важното - МЪЛЧЕТЕ! Не спорете, не се оправдавайте, не възразявайте, не дишайте тежко и шумно и не дай боже да се усмихвате! Просто мълчете!

Успех на всички мъже и помнете, че при ПМС оцеляват само най-ловките, най- бързите, хитрите и дяволски умните!

кангаро.родители.инфо

eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics