събота, 28 ноември 2009 г.

Аменореята задържане на кръвта в маточната кухина



Аменореята е липса на менструация в продължение на повече от 6 месеца. Има първична и вторична аменорея. Първична е тогава, когато момичето е вече на 16 години и никога не е имало менструален цикъл. Но този вид се среща много рядко, най-много при 10 на сто от случаите, и по принцип показва сериозни нарушения в организма - например пороци на матката и влагалището, или пък наследствено нарушение. При девойките се наблюдава недоразвитие на вторичните полови белези. Вторичната аменорея е липса на менструация в продължение на 6 месеца след последния редовен цикъл. Често причина за това е нарушение в работата на яйчниците, надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза, хипофизата. Но тя може да възникне и в резултат на травми, заболявания на матката, функционални нарушения. Например при аборт може да бъде увреден цервикалният канал на шийката на матката, а това в някои случаи води до неговото срастване.
Нарушава се оттичането на кръвта по време на цикъл и тя се натрупва в маточната кухина. Това провокира болки, които стават все по-силни.

НЕДОПУСТИМО Е САМОЛЕЧЕНИЕТО, ЛЕКАРЯТ РЕШАВА КАК ДА ЛЕКУВА БОЛНАТА
При нарушен менструален цикъл се назначава комплексно изследване:

• Ултразвуково изследване на органите в малкия таз, което позволява да се открие евентуално миома на матката, тумор на яйчниците и други патологии.

•Хистероскопия - изследване на маточната кухина със специален апарат.

• Хистологично изследване - полученият материал се изследва nog микроскоп.

• Диагностично изстъргване (кюртаж) по медицинско назначение.
•Хормонална диагностика и други.

Във всички отделни случаи лекарят определя необходимите изследвания и назначава лечение след изясняване на причините за нарушението. Тук е недопустимо самолечение. Освен това е важно да са в баланс работата и почивката, да се нормализира храненето, да се избягват стресовете.

ЗАГУБАТА НА ТЕГЛО СЪЩО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПРИЧИНА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕНСТРУАЦИЯТА
Но това още не е всичко.
•Вторична аменорея възниква и заради загуба на тегло, когато някои момичета и жени в стремежа си да отслабнат, предприемат диета или започнат да се изтезават с глад. Обаче всеки организъм е индивидуален, затова дори малко понижаване на теглото може да доведе до прекратяване на менструацията.

•Към нарушен менструален цикъл се отнася също и дисфункция на маточните кръвотечения. Това е нередовно маточно кървене повече от 7 дни, което възниква след задържане на менструацията с повече от месец и половина. То се появява в резултат на нарушена хормонална функция на яйчниците и може да възникне при жени на всякаква възраст.

•Менструалните нарушения често са предизвикани и по анатомични причи


лекар.бг

/span>
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics