понеделник, 16 ноември 2009 г.

Чай и кафе по -малък риск от рак на матката


Жените, които пият кафе и чай всеки ден, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на матката, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.
Известни са някои рискови фактори за ендометриалния рак - възрастта на жената, затлъстяването, излагането на действието на повече естроген при късна менопауза или естрогенна терапия след менопауза.
Данните от настоящето изследване показват, че за жените, които пият повече от четири чаши кафе и чай всеки ден, опасността от развитие на злокачественото заболяване е с 50 % по-малка, отколкото за тези, които не консумират топлите напитки.
Специалистите от онкологичния институт "Розуел парк" в Бъфало, Ню Йорк, са установили още, че за жените, които пият само чай - над две чаши на ден - рискът от развитието на рак на матката е с 44 % по-малък.
За тези, които пият само кафе - над две чаши дневно, опасността от злокачествено заболяване на матката е с 29 % по-малка.
Едно от възможните обяснения за благоприятното действие на чая и кафето е кофеинът. Изследователите са открили, че напитките без кофеин нямат подобен ефект, уточняваЗеленият чай е от изключителна полезност за нашето здраве в това забързано и напрегнато ежедневие, в което сме обградени с въздействието на толкова многобройни вредни фактори.
Още преди хиляди години ползата от пиенето на зелен чай е открито в древен Китай.
Модерните научни изследвания потвърждават, че зеленият чай помага за понижаване на нивото на холестерола в кръвта, ползва се при инфекции, стабилизира имунната система, помага превантивно при видове артрит и рак. Освен това зеленият чай намалява вероятността за образуване на кариес по зъбите. Напоследък се ползва се широко и в козметичната индустрия.
Зеленият чай съдържа танини – група прости и сложни феноли, полифеноли и флавоидни съединения. Всички танини, извлечени от растения, са сравнително устойчиви на разграждане или ферментация. Всички танини действат като астригенти, които свиват тъканите и пренасят структурните протеини в в кожата и лигавицата.

здраве.лог.бг

eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics