четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Да се предпазим от рак



Известно е, че ако у жената всичко е наред с “женските” органи, то е невъзможно с точност да се определи на колко години е тя - на 30, 35, 38 или 40.
Точно в тази възраст може да се говори за разцвет на женската красота. Благодарение на постиженията на медицината и на козметиката, ние успешно можем да заблудим околните на колко години сме.
Женските тайни на неженските органи
Нарушението на функцията на щитовидната жлеза, разположена в основата на шията и контролираща общата обмяна на веществата, е от компетенцията на гинеколог и ендокринолог. Бързата умора, намаленият интерес към живота, увеличението на теглото, наличието на отоци, изсъхнала кожа, проблеми с косата и с ноктите, запек - всичко това може да бъде следствие от нарушена функция на щитовидната жлеза.
Както и да го кажем, едно е ясно: като навърши 30-годишна възраст, жената трябва сериозно да погледне на здравето си. След 35-ата годишнина при нея започва т.нар. износване на имунитета. Именно в тази възраст повече отвсякога възникват първите симптоми на заболяванията, към които жената генетично е предразположена. Трябва да се превърнат в навик периодичните прегледи при гинеколог например - това би позволило в ранен стадий да се открият заболявания, протичащи без симптоми.
Това е важно!
И най-малкото отклонение в работата на органите и на системите се отразява на кожата, на косата, на ноктите. Хормоналните проблеми добавят излишни килограми и водят до бърза умора. След 35-ата є година у жената започва късната репродуктивна възраст. Вследствие намаления имунитет след 35-годишна възраст при бременната жена се увеличава рискът от възникване на случайни хромозомни отклонения у плода, поради което те са поставени под постоянен лекарски контрол - и на гинеколога, и на генетика, и на терапевта. Но даже и да не ви се налага да раждате, вие не трябва да пренебрегвате грижите за здравето си - може да се появят ред заболявания и отклонения в “женските органи”.
МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ
Област на повишено внимание от страна на лекарите.
Колкото по-възрастна е жената, толкова е по-голям рискът от онкологични заболявания в тази област. Затова наред с прегледа, който трябва да правите при гинеколога, е необходимо да посещавате и мамолог. Честотата на визитите се определя от лекаря в зависимост от състоянието на млечните жлези. Това може да бъде веднъж на 2-3 години, а може да бъде и 1 път на половин година. Желателно е да се направи и мамография.
ДОБРОКАЧЕСТВЕНИЯТ ТУМОР
Доброкачественият тумор на матката (миома) се среща у всяка трета жена, често е наследствен.
Сама по себе си миомата рядко се превръща в злокачествен тумор и в повечето случаи не се проявява; може да бъде открита съвсем случайно при обикновен преглед. Тя бива своевременно диагностицирана, ако се появи кръвотечение, бързо нарастване на тумора, притискане на съседните органи (пикочния мехур, правото черво), т.нар. “остър корем” и т.н. При откриване на миомата жената е длъжна да посещава лекаря не по-рядко от веднъж на половин година, защото лечението за всеки отделен случай е различно.
ШИЙКАТА НА МАТКАТА
Тя изисква особено внимание. С възрастта се увеличава рискът от заболявания на този орган. Гинекологът трудно би открил такива заболявания само с обикновен преглед - налага се вземане на цитонамазка, а по преценка на лекаря - и биопсия.
КОНТРАЦЕПТИВИТЕ
Още един сериозен повод за посещаване на гинеколога след 35-годишна възраст. На тази възраст подходът за предпазване от бременност трябва да се промени. По-рано хормоналните контрацептиви не се препоръчваха след 35-ата година, но сега след появата на нискодозирани препарати възможностите на този метод се разшириха. Препаратът обаче трябва да се назначава много внимателно с оглед възможните патологии. В много случаи този метод оказва лечебен ефект при ендометриоза, при миома на матката. Доказано е, че употребата на хормонални контрацептиви намалява риска от развитие на рак на матката, на яйчниците и дава положителен ефект при дифузна мастопатия.
ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЯЙЧНИЦИТЕ
След 35-годишна възраст намалява овулацията (съзряване на яйцеклетките). Намалява и отделянето на женските полови хормони (естроген). Менструацията не е така обилна, циклите могат да се разредят - това е нормално. Затова появата на обилна менструация - междуменструални кръвотечения - е повод за посещение при гинеколог.

Впрочем!
След 45-ата година функцията на яйчниците намалява чувствително и даже при наличие на менструален цикъл организмът може да започне да показва дефицит на хормони. Могат да се появят и симптоми на климакс (топли вълни, изпотяване, колебание в кръвното налягане, раздразнителност). Тези проблеми трябва да се обсъдят с гинеколог. Съществува цял списък от специални нискодозирани хормонални препарати, които могат да помогнат на жената в този период.

блиц.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics