неделя, 22 ноември 2009 г.

Миома доброкачествен тумор на матката



Всяка четвърта жена страда от миома на матката. Най-често засегнати са бездетни жени над 35 години и преди менопаузата. Причината за заболяването не е известна, но се смята, че то е свързано с ненормална реакция на организма към хормона естроген. Той стимулира нараства-нето на фибромите, които по време на бременността могат да създадат проблеми, защото нивото на естроген в организма се повишава. Мастните клетки също произвеждат хормона и заради това пълните жени са предразположени към образуването на миома. Връзката с естрогена подсказва защо фибромите се свиват и изчезват след менопаузата, когато .нивото на хормона намалява, освен ако жената не е подложена на хормонозаместителна терапия. Хирургическа намеса за отстраняване на фиброма е необходима само ако симптомите са силно изразени и е невъзможно лечение по друг начин.
span class="fullpost">ПРОФИЛАКТИКА
Поддържайте теглото си в определени граници. Консумирайте умерени количества наситени мазнини и животински белтьчини и вместо тях предпочитайте растителни протеини и фибри. Подобен начин на хранене намалява нивото на естроген и предпазва от миома.
СТРАДАТЕ ЛИ ОТ ФИБРОМИОМА?
Заболяването се открива само при медицински преглед и ако няма симптоми, не е необходимо лечение.
Ако миомата нараства, тя може да ерозира лигавицата на матката и да причини обилна или продължителна менструация или кървене между два цикъла. Ако няколко месеца наред имате обилно менструално течение, съществува риск от анемия или чувство на постоянна умора, както и от появата на задух. Други възможни симптоми са:
• Силни спазми и тъпа болка по време на менструация или неприятно чувство за те-жест в кръста и ханша.
• Запек или чести позиви за уриниране (ако миомата притиска червата или пикочния мехур).
• Оскъдно менструално течение (голяма миома близо до шийката на матката може частично да я блокира).
• Болка по време на полов акт.
ЛЕЧЕНИЕ
Ароматерапия
• Лек масаж на корема успокоява болката и намалява напрежението. Пригответе смес, като разтворите в 1 супена лъжица масло от сладък бадем или студенопресована растителна мазнина по 4 капки масло от мускатен конски босилек и лавандула и 2 капки масло от маточина или българско розово масло.
• За да облекчите коремна болка или болка в гьрба, добавете в купа с гореща вода по 4 капки масло от мускатен конски босилек и майорана и 3 капки масло от благородна лайка. Използвайте сместа за топъл компрес върху болезненото място. Маслото от мускатен конски босилек не се препоръчва през първите 20 седмици на бременността.
Физическа активност: Ако миомата причинява болезнени спазми или обидно кървене по време на цикъл, вие сте непълноценни. Но упражнения през останалата част от месеца стимулират кръвообращението в матката и намаля-ват болката.
Билколечение
• При миома и проблемна менструация приемайте 2 пъти дневно чай от лечебен камшик, корен от трилиум, плодове от адамово дърво и листа от малина, или по 15 капки тинктура от тези билки, разтворени в малко вода. Може да добавяте към ястията си коприва, богата на витамин С и желязо, и да пиете 2 пъти дневно чай от коприва.
• При миома с обилна менструация и съсиреци приемайте 2 пъти дневно чай или по 15 капки тинктура от посочените вляво билки.
Билки при болезнени симптоми
Когато миомата причинява болезнена менструация, помага чай от обичничев каулофилум, листа от боровинка, кора от червена калина, листа от малина и див ямс
Подобряване на кръвообращението чрез хидротерапия
Ако страдате от миома, за да по-добрите циркулацията на кръвта в маточните стени, се потапяйте до ханша за 2-3 минути всяка сутрин във вана с хладка вода. Това облекчава състоянието.
Кога да потърсите медицинска помощ
• Чувствате се прекалено изтощена и слаба.
• Месечният ви цикъл е нередовен или ви създава проблеми.
Незабавно потърсете лекар, ако:
• Изпитвате необичайно силна болка.
лекар.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics