петък, 6 ноември 2009 г.

Рак на гърдата - причини и профилактика


Какво представлява ракът на гърдата и какви видове лечение използва съвременната медицина?
Туморите се делят на злокачествени и доброкачествени. Доброкачествените често не представляват опасност за живота и лесно могат да бъдат отстранени от тялото. Злокачествените са много опасни и се наричат ракови тумори. Те могат да се разпространят чрез лимфната и кръвоносната система и се наричат метастази. Раковите клетки възникват при мутация (промяна) в структурата на ДНК клетките. Обикновено организмът ни е в състояние да отхвърли мутиралите структури, но когато не успява, заболялата дезоксирибонуклеинова киселина се развива и дели. Именно така се получават раковите клетки. Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак при жените и за съжаление една от най-честите причинители на смъртност. През последните години броят на заболелите в България се е увеличил многократно.
При ранното му диагностициране той е напълно лечим!
Разпознаваеми са, най-общо казано, четири фази на болестта – при първа фаза туморното образувание е под 2 см и няма метастази в лимфните възли, при втора фаза туморът е под 5 см с подвижни лимфни възли с метастази или над 5 см, но без лимфни метастази. При трета фаза е сраснал с кожата или с гръдната стена, но без далечни метастази, а при четвърта фаза туморът има и далечни метастази. Лечението на онкологичното заболяване зависи от степента на развитието му. То може да бъде: хирургично – отстраняване на тумора и околната тъкан, както и участъци, в които има метастази; химиотерапия – различни химически субстанции се вливат в тялото чрез кръвоносната система и служат за унищожаване на раковите клетки и метастазите им; лъчетерапия – облъчване чрез рентгенови лъчи, които отново служат за унищожаване на туморните клетки и разсейките им; хормонална терапия – блокиране или намаляване на определен хормон в тялото, който е необходим за развитието на раковите клетки; имунотерапия – система за засилване на защитните сили на организма с цел тялото само да отхвърли рака.

Причини за появата на коварната болест
Причините за появата на рак на гърдата са много, но като най-често срещани са: наличието на родственици, боледували от коварния тумор; жени, които вече са боледували от рак на гърдата; късно начало на менопаузата (след 55-годишна възраст); наднормено телесно тегло; ранно начало на менструация (преди 12-годишна възраст); възраст над 40 години; диета, богата на мазнини; постоянно носене на неправилно подбран размер сутиен; прием на противозачатъчни хапчета в продължение на повече от пет години; жени, родили след 30-годишна възраст или които изобщо не са раждали; тютюнопушене – активно и пасивно; приемане на голямо количество алкохол; нездравословен хранителен режим; прекомерно излагане на слънчева светлина; влияние на околната среда, която е наситена с вредни вещества, предизвикващи мутации в клетките; стрес; неправилно хормонално лечение и множество други.
Както виждате, нито една жена не е защитена от тази болест. Затова BEAUTY ви умолява да не пропускате редовните профилактични прегледи при лекаря, както и незабавно да започнете здравословен начин на живот!

Самопрегледът – абсолютно задължителен!
Редовният самопреглед на гърдите е един от начините да диагностицирате наличието на проблема в ранна фаза. Често подутините и измененията са кисти или бучки, които са лечими, но за да ги откриете навреме, правете този лесен преглед всеки месец в седмицата след цикъла ви. Застанете пред огледалото и наблюдавайте гърдите си за видоизменения. Вдигнете ръце на главата и огледайте внимателно отново. Не изпадайте в паника, ако откриете, че двете ви гърди нямат еднакъв размер и има лека разлика във формата им. Това е напълно нормалната женска структура. Насапунисайте ръцете си или ги намажете с лосион за тяло. Внимателно прокарайте пръсти по гърдите и проверете за наличието на бучица или бабунка. Завършете с леко притискане на зърното и проверете дали изтича секрет.

Подходящи храни за предотвратяване появата на рак
Следването на здравословен режим на хранене и живот, както и консумирането на някои дарове на майката природа са безспорно част от превенцията на раковите болести. Морковите съдържат бета-каротин в огромни количества, авокадото е мощен антиоксидант, броколито, зелето и карфиолът преобразуват хормона естроген и са силно оръжие срещу рака на гърдата, лютите чушки, смокините, чесънът, който повишава имунната система и индиректно атакува раковите клетки; грейпфрутът, лимонът и портокалът, които са истински унищожители на карциногените; сладките картофи, който защитават ДНК-то от влиянието на канцерогенните химикали; гъбите и екстрактът от гъби, които през последните години бяха тествани в Япония като успешно допълнение към химиотерапията; ядките, които доказано потискат растежа на раковите клетки; червеното вино в умерени количества; папаята и съдържанието й на витамин C в големи количества, който е силен антиоксидант; водораслите и всички други морски зеленчуци, които съдържат витамин B12, хлорофил, бета-каротин и протеини, доказани помощници при борбата с рака на гърдата; соевите продукти, богати на няколко типа фитоестрогени; доматите; силният антиоксидант зелен чай и много други природни дарове.
Променете начина си на живот, хранете се здравословно и бъдете щастливи! BEAUTY ви пожелава волност и красота!


беати.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics