неделя, 22 март 2009 г.

Яйчниковата поликистоза не води до стерилитет


Най-често срещаното заболяване на яйчниците е кистата, която се наблюдава при всяка втора жена. Най-общо казано, тя представлява образувание, съдържащо течност. Този мехур нараства, подхранван от кръвоносните съдове. Възможно е да се завърти, като по този начин се спира достъпът на хранителни вещества, в следствие на което се появяват силни болки в корема, повръщане и др. Откриват се при гинекологичен преглед чрез ехографско наблюдение. Различават се функционални и органични кисти. Първите се причиняват от смущения в мензисния цикъл. Те много често изчезват след мензис и не са канцерогенни. Функционалната киста не се нуждае от операция. Тя може да се излекува с помощта на медикаменти. Най-често помага приемът на прогестерон в големи дози. Противозачатъчните хапчета блокиратовулацията. Ако редовно приемате противозачатъчни таблетки, може никога да не се развие киста на яйчника. Другият вид кисти са органичните. Те са различни по произход и е задължително да бъдат оперирани, защото има опасност да дегенерират в рак. При нарастване притискат пикочния мехур или червата, което може да причини тежки усложнения, дори вътрешни кръвоизливи.

Лечението зависи от кистата. При функционалните кисти (те са 80 на сто от случаите) може да се приложи медикаментозно лечение.

Яйчниковата поликистоза има много варианти и повечето не водят до стерилитет. Те се уточняват с хормонални изследвания. Сега вече, ако се налага, кистата да се отстрани по безкръвен метод и да се обработи повърхността на яйчниците, което води до по-висока възможност за забременяван


лекар.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics