сряда, 25 март 2009 г.

Премахване на полипите е чрез абразио


Матката се състои от две части: маточно тяло и маточна шийка. В маточното тяло се намира кухина (маточна кухина), а в маточната шийка - канал (цервикален канал). И двете части на матката понякога разбиват заболявания, наричани по един и същи начин, но коренно различни в своята същност. Типичен пример са полипите. „Полип" не означава нещо, което е полепнало някъде. Думата е старогръцка и се превежда като „краче". В медицината наричаме „полипи" меките тъканни израстъци, които към основата си се стесняват, все едно са стъпили на тънко краче.

Полипите на маточната кухина понякога са предраково състояние.

Полипите на цервикалния канал не са предраково състояние.
Те не се предизвикват от вирусите на човешкия папилом (HPV), т.е. не са папиломи. Обикновено се появяват на фона на старо хронично възпаление на цервикалния канал, причинено от банални бактерии.

Нерядко откриваме полипи на цервикалния канал при бременни жени. Следователно, цервикалните полипи не са пречка за забременяване. Ако някоя жена има цервикален полип и не може да забременее, причината е по-скоро в хроничното възпаление, предизвикало както появата на полипи, така и изменения в други органи, например нарушена проходимост на маточните тръби. Всъщност възможностите са много и безплодието на такава жена подлежи на всички изследвания, насочени към откриване на причините за това не само при жената, но и при мъжа.

Лечението на цервикалните полипи се състои в тяхното отстраняване, предшествано и понякога последвано от приложение на противомикробни лекарства (антибиотици). Ако полипът е само един, можем да прибегнем до полипектомия - една малка и по принцип безболезнена манипулация.

Тъй като по-голямата част от цервикалния канал остава невидима при гинекологичен преглед, включително с използване на оптически прибор, рядко можем да сме сигурни, че полипът е само един. Затова се предпочита съчетаването на полипектомията с абразио (кюртаж) на целия цервикален канал.

Абразиото на цервикалния; канал може да бъде доста болезнено, във всеки случай никога не е приятно. Затова в повечето лечебни заведения то се извършва с краткотрайно венозно обезболяване.

В гинекологичната практика абразиото се нарича „пробно абразио". Това е така, защото при абразиото винаги се взема тъканна проба, която изпращаме за изследване.

Абразиото е сигурен метод за окончателно отстраняване на цервикални полипи и рецидивите след процедурата са рядко изключение.


лекар.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics