понеделник, 30 март 2009 г.

Вагинална кандидоза (гъбички)


Вагиналната кандидоза е една от най-често срещаните форми на вагинална инфекция. 3 от 4 жени са имали поне един път в живота си гъбична инфекция. При 50% от жените инфекцията се повтаря, а при четири от 10 жени вагиналната кандидоза хронифицира.

Как се развива вагиналната кандидоза
Причинител на заболяването са гъбички от рода Candida. Те са фитопаразити и живеят нормално в неголямо количество в организма на човека. Във влагалището те живеят в баланс с други микроорганизми, които са част от нормалната влагалищна флора. В резултат на различни обстоятелства природния баланс между бактериите и гъбичките се нарушава. Получава се свръхрастеж на гъбичките и се развива гъбична инфекция или вагинална кандидоза.

Кои са най-честите симптоми на заболяването
Най-разпространените симптоми на гъбичната инфекция са сърбеж, парене и дискомфорт във влагалището. Най-често се появяват преди менсруация в случаи, осигуряващи повече топлина и влага ( предразполагащи фактори за свръхрастеж).
Други признаци са плътен секрет с вид на „пресечено мляко”, зачервяване и подуване в областта на влагалището, както и неприятна болка и парене по време на уриниране и сексуален контакт.

Какво причинява свръхрастежа на гъбичките
И досега остават неясни причините, защо при едни жени се развива гъбична инфекция, а при други не. Едно е доказано, че развитието на инфекция се подпомага от следните фактори:

- бременност, менструация
- лекарства - антибиотици, имуносупресори, кортикостероиди, хормонални препарати и др.
- отслабнала имунна система
- използване на вътрематочна спирала
- хронични заболявания – диабет, хипотиреоидизъм и др.

Съвременни средства за лечение
Днес съществуват множество ефективни средства за лечение на вагинална гъбична инфекция. Те се отпускат във формата на капсули и таблетки за системно (перорално) лечение, както и кремове и свещички за локално (влагалищно) приложение.

Колко дълго да е лечението
В зависимост от формата на инфекцията може да се препоръча лакално или комбинирано (системно и локално) лечение, а продължителността на курсовете може да е по-кратка 1-3 дни, или да се приложат по-дълги схеми на лечение.
Едно е ясно, практиката показва, че след първоначалното облекчение на симптомите, някои от жените не изпълняват докрай терапевтичния курс на лечение. Това води до рецидивиране на заболяването. В тези случаи лечението е по-трудно и скъпо.

За пълно и ефективно лечение и на най-нетърпеливите са създадени препарати с еднократен прием, без да е увеличена терапевтичната доза.

Как да разберем дали напълно сме се излекували
След проведеното лечение отново трябва да се посети акушер-гинеколога. По резултатите от изследването той ще даде съответното заключение. Ако по някаква причина не сте се излекували, ще се наложи повторен курс или друг вид лечение.

Коя е причината за повторните инфекции
При някои жени повторението на гъбичната инфекция може да се дължи на недостатъчно добра работа на имунната система на организма. В тези случаи провеждането на противогъбично лечение не е достатъчно. Нужна е продължителна комплексна терапия. Ще трябва да се „въоръжите” с търпение и щателно да изпълнявате препоръките на Вашия лекар.

Как да се предотврати развитието на гъбичките

1. Желателно е да изключите от менюто си консервираните и маринованите храни, както и загнилите плодове. Те увеличават ферментацията и свръхрастежа на гъбичките.
За предпочитане са свежите плодове и зеленчуци, и кисело-млечните продукти.
2. Не прекалявайте със сладко. То увеличава количеството на гликогена във влагалищния епител, а той е „храна” за гъбичките.
3. Често сменяйте тампоните и превръзките по време на менструация
4. Не стойте с мокри бански костюми или потни и влажни дрехи за гимнастика (фитнес).
5. Старайте се да носите памучно бельо по мярка.
6. Избягвайте престоя във вани, джакузите и басеини.
7. Не използвайте цветна и парфюмирана тоалетна хартия.
8. Избягвайте парфюмирани тампони, тоаленти сапуни, гелове, пени и спермициди.
9. Не носете тесни панталони и джинси.



лейдипил.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics