петък, 27 март 2009 г.

Хормоните - ангели-пазители на жената


Човешкият организъм се състои от милиарди клетки, които трябва да работят в синхрон за да функционира правилно организма. Такава е и ролята на хормоните, те подпомагат синхронизирането на клетките.

Хипофизата и хипоталамусът в главния мозък контролират работата на хормоните. Изпращането на сигнали към клетките и органите става или чрез нервите или чрез кръвта и лимфата, като в тях се отделят съответни хормони. Чрез кръвта и лимфата хормоните достигат до дадена клетка, свързват се с рецепторите на мембраната й, и задействат онези функции на организма, които са необходими в дадения момент

Хормоните оказват силно въздействие в малки концентрации. Теглото на жлезите с вътрешна секреция е не повече от 100 г общо, а количеството на хормоните, отделяни от тях се измерва в десетохилядни части от милиграма.

Производството на хормони се влияе директно от състоянието но нервната система. Това обяснява и ръста на ендокринните заболявания през последните години, като ефект на растящия стрес на социалната среда, в която живеем. Тези заболявания са доста сериозни, предизвикват нарушения в обмяната на веществата, възникват проблеми за целия организъм, които се отразяват и на външния вид. Едно такава проява на ендокринно заболяване можем да наблюдаваме в портрета на Магдалена Вентура от Джузепе Ривера (испански живописец от XV век). Картината представя пълна жена с пищна брада, която кърми дете в присъствието на мъжа си и още две деца. За да не се окажете и вие в ролята на тази дама трябва да си правите кръвно изследване за хормонален профил веднъж на няколко години и веднъж годишно да посещавате гинеколог-ендокринолог.

В Древния Изток наричали органите на ендокринната система жлези на съдбата. Смятало се е, че те приемат космическата енергия, която поддържа жизнените сили на човека вливайки се в невидими канали – чакри.

Авицена казвал, че катастрофалните събития, случващи се по волята на зла участ разтройват съвместната дейност на “жлезите, които управляват съдбите”. След бомбардировките над Великобритания по време на Втората световна война, много англичани се разболяли от болест на щитовидната жлеза, която лекарите нарекли “гуша (базедова болест) на бомбоубежищата”.

В женския организъм се образуват три разновидности полови хормони - естрогени, прогестерон и андрогени.
Естрогените постъпват в кръвта при съзряването на яйцеклетката в яйчниците и оказват над 400 вида въздействие на клетъчно ниво. Това са личните ангели-хранители на жените. Те превръщат слабият пол във силен всъщност. Те ни правят по-издръжливи и по-неподатливи на инфаркт. Естрогените защитават сърцето, кръвоносните съдове, костите и нервната система на жената, изглаждат кожата й, помагат на изгарянето на мазнините. Ефектът им е сравним с този на пластична операция!

Прогестеронът намалява влиянието на естрогените през втората половина на менструалния цикъл и създава необходимия хормонален баланс. По време на бременност той има по-голямо влияние, затова гинеколозите го наричат “хормон на бременността”.

Андрогените са мъжки полови хормони. В женския организъм те се срещат в минимални количества. Те са стимулнти на еротичните желания и ни придават повече сексапилност. Увеличаването на броя им обаче води до безплодие, хипертония и проблеми с външния вид – поява на пъпки, омазняване на косата, увеличаване на окосмяването. Това често се наблюдава при затлъстяване, когато организма започва да произвежда андрогени в подкожната съединителна тъкан.
От друга страна наличието на умерено количество подкожна съединителна тъкан при жената е необходимо – по време на целия ни живот там се складират естрогени, които ще се използват при настъпване на менопаузата. По тази причина не е препоръчително рязко да се отслабва, тъй като се губят точно тези хормони важни за запазване младостта и тонуса на жените.

Промените в хормоналния баланс възникват в началото и средата на менструалния цикъл. Те обясняват и онези странни прояви на поведение у жените в определени дни от месеца. При стрес и преумора или грип, нивото на естрогените пада и се появяват слабост, нервност, апатия и сънливост. Препоръчително е да вземате витамин Е около час след сутрешното хранене, тъй като той стимулира функцията на яйчниците, а морковите, ябълките и портокалите повишават образуването на естроген.

Дисбалансът на прогестерон води до задържане на течности в организма. Така се появяват отоци на ръцете и краката. Препоръчва се да не консумирате течности около два часа преди сън и да намалите солта в храната си ако видите че сте склонни към получаване на отоци. Това особено засяга бременните жени при които нивото на прогестерон се повишава. Намаляването на прогестерона и рязкото увеличение на естрогена в началото на месечния цикал могат да доведат до болка в областта на сърцето. Това състояние се нарича дисхормонална кардиомиопатия. Не е опасно за здравето и преминава от само себе си. Можете да приемате 20 капки от едно от следните - валокордин, корвалол, настойка от валериана или жълт кантарион. За профилактика приемайте растителни екстракти в капсули и други фитопрепарати, нормализиращи хормоналния профил. Успокоителният чай от дяволска уста и жълт кантарион, мента или маточина въздейства за нормализиране на хормоналния баланс.
Ако смятате че имате проблем свързан с хормоналния дисбаланс дори и да е незначителен се консултирайте своевремнно с личния си лекар и по възможност с ендокринолог. Не вземайте хормонлни таблетки без предварителна консултация и изследвания от лекар.

мамита-бг.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics