петък, 27 март 2009 г.

Дисменорея (болезнени менструации): как да си помогнем сами?



Ако сте жена като всички останали, сигурно все някога сте изпитвали болки по време на менструация. Все пак, съществуват болки и болки. За някои менструалните болки представляват мъчително изпитание, за други – лек, напълно поносим дискомфорт.

Болките по време на менструация са известни като дисменорея. Те обикновено са израз на патологични съкращения (контракции) на маточния мускул. Тези контракции се предизвикват от повишено ниво на хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Простагландините не са „чуждо тяло”, не са внесени отвън – например, от микроби или вируси. Те се произвеждат от собствените клетки на организма.
Дисменореята бива първична и вторична.

Първичната дисменорея

* е налице още при първите менструации в живота на момичето
* не е свързана със заболяване на половите органи
* е най-мъчителна през първите 1-2 дни на менструацията
* обикновено отзвучава след първото раждане
* често става далеч по-поносима с наближаване на тридесетте години.

Вторичната дисменорея е по-характерна за възрастта над 25 години и като правило е проява на някакво заболяване на половите органи – ендометриоза, тазова възпалителна болест, миоми на матката, сраствания в областта на таза, кисти на яйчника. Вторична дисменорея може да бъде предизвикана и от противозачатъчна спирала.

Анализът на болката в хода на менструалния цикъл ни позволява – макар и не с абсолютна точност – да съдим за причината, предизвикала дисменорея.

* Поява на силна болка в първия ден на менструацията и постепенно затихване на болката през втория ден говори за първична дисменорея.
* Поява на болка 1-2 дни преди появата на менструация, усилване докъм средата на менструацията, последвано от затихване (но не и пълно изчезване) в края на кървенето говори за вторична дисменорея, предизвикана от тазова възпалителна болест.
* Поява на болка 1-2 дни след появата на менструация, засилване всеки следващ ден, с достигане на максимална интензивност през последните дни на кървенето говори за вторична дисменорея, причинена от ендометриоза.

Причината за вторична дисменорея се установява чрез гинекологичен преглед, като често са необходими и допълнителни изследвания. Тъй като адекватното лечение изисква преди всичко точна диагноза, не ви препоръчваме да опитвате самолечение на вторичната дисменорея – почти сигурно е, че няма да си помогнете, а рискът да си навредите е неприемливо висок.

По-нататък ще говорим за лечението и самолечението на първичната дисменорея.

Медикаменти, предписвани срещу първична дисменорея
В отсъствие на овулация, болезнени маточни контракции по време на менструация обикновено липсват. По тази причина много гинеколози лекуват първичната дисменорея с най-достъпните средства, потискащи овулацията – противозачатъчни хапчета. Такова лечение обикновено е ефективно, но винаги трябва да се имат предвид нежелателните странични ефекти на противозачатъчните хапчета – например, поява на неправилни маточни кръвотечения.

Други лекарства, често предписвани за лечение на първична дисменорея, са противовъзпалителните и обезболяващи средства от рода на ибупрофен, Aulin, Celebrex и др. Те възпират производството на простагландини в организма и затова ефектът им върху дисменореята е много добър. Приемат се през 4-6 часа – от мига на поява на болка до окончателното й изчезване. Най-неприятният страничен ефект на тези лекарства е дразнещото им въздействие върху лигавицата на стомаха, достигащо до причиняване на язва. Това е и основното ограничение за тяхната продължителна употреба.

Популярният обезболяващ медикамент парацетамол, както и средствата против спазми бусколизин, No Spa и др. имат чисто симптоматично действие, т.е. не оказват влияние на причините за патологични маточни контракции. Все още се използват доста широко, но едва ли заслужават това.

Приемът на ацетизал (Aspirin, Upsarin и др.) не се препоръчва по време на менструация. Ацетизалът притежава противосъсирващо действие, което е в състояние да повиши менструалната кръвозагуба.

Лечебни растения и хранителни добавки, подходящи при първична дисменорея
Обогатяването на диетата с цинк и калций може да окаже благотворно влияние както на дисменореята, така и на пременструалния синдром.

Добър ефект при дисменореята има лечебното (и декоративно) растение калина. Използва се изсушената кора на растението. Запарваме 1 чаена лъжичка стрита кора в 1 водна чаша вряла вода. Запарката се изпива в продължение на един ден. Ефект вероятно има – факт е, че кората от калина на английски носи името „cramp bark”, т.е. кора срещу крампи (присвиване).

Жените от черна Африка се хвалят, че не страдат от дисменорея, защото консумират много ананаси. Ако приемем, че са прави, това е свързано с едно определено вещество, на което ананасът е особено богат – ферментът бромелаин, достъпен у нас като хранителна добавка.

С добри резултати в повлияването на първичната дисменорея са известни корените от дяволски нокът (извлек от тези корени се съдържа в хранителната добавка Урсул), маслото от иглика (съдържа се в хранителната добавка Мега) и билката, наричана превара (великденче, гергьовденче, байкалски шлемник).

Едно растение от семейство лютикови е особено популярно за борба с неприятните ефекти на менопаузата, но също така се използва при първична дисменорея. Това е тревата, известна в Северна Америка като черен (син) кохош, а в Сибир – като клопогон (средство за прогонване на дървеници). На базата на кохош са разработени препаратът Remifemin и хранителната добавка Артемида.

Други средства за повлияване на първичната дисменорея
Редовните физически натоварвания често се оказват неочаквано добро средство за повлияване на първичната дисменорея. Особено добре се чувстват жените, които след фитнес отделят време за сауна. Изглежда, че затоплянето има благотворен ефект върху тазовата болка, свързана с патологични маточни контракции – класическата гинекология препоръчва страдащите от първична дисменорея жени да поставят грейка върху долната част на корема си. Ако не разполагате със специална грейка, напълнете един чорап със суров ориз и го сложете за около 5 минути в микровълновата печка. Така импровизираното пособие ще се нагрее и няма да изстине бързо. Можете да полегнете и да оставите чорапа известно време на корема си – ако не ви помогне, едва ли ще ви навреди.

Не е сигурно, че стресът може да предизвика дисменорея, но дисменореята със сигурност е причина за стрес. Включете в борбата със стреса всички позволени и непозволени средства! Постарайте се да отделите повече време за себе си, разнообразявайте ежедневието си, релаксирайте! Не спестявайте на околните информацията, че не се чувствате добре и че имате нужда от тяхното съчувствие и съпричастност! Да страдаш, затворен в себе си, означава затвор с особено строг режим. Отстоявайте правото си на помилване!


коог-вма.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics