неделя, 22 март 2009 г.

Симптоми за миома на матката


Симптомите, с които се проявява заболяването, са доста разнообразни. Най-често това се определя от вида, големината и броя на миомните възли.

Въпреки различията най-честите симптомите са:
* кръвотечение - обикновено възниква анормално кръвотечение, което се различава от ментруалното. То е или под формата на метрорагия - кръвотечение извън периода на нормалната менструация, или е под формата на хиперменорея - засилено менструално кръвотечение, често протичащо с наличие на съсиреци в отделената кръв. Типът и тежестта на кръвотечението са свързани най-вече с разположението на миомните възли, като най-склонни да дават този симптом са субмукозните. * Обикновено жените с подобни оплаквания се чувстват изтощени поради значителната кръвозагуба и съответно развитието на анемия и са по-склонни към инфекции.

* чувство на притискане - най-често това се наблюдава при големи миомни възли, които изпълват значителна част от маточната кухина или растейки извънматочно, притискат различни органи. Усеща се чувство на пълнота и теглене в долните отдели на корема, съпроводено с тежест. Често този симптом се последва от появата на болки. Макар и рядко големият миомен възел може да бъде сбъркан с бременност поради сравнително бързо нарастващия си размер.

* болка - когато миомният възел е в процес на растеж, обикновено болката има спастичен характер, дължащ се на маточните контракции. В други случай болката е неопределена и нерядко се спуска към задната част на бедрата. Понякога като ранен симптом може да е появата на болки по време на полов контакт.

* смущения в уринирането - наблюдава се често уриниране по малко поради притискането на пикочния мехур от нарастналата матка

* смущения във дефекацията - най-често настъпва констипация поради притискането на дебелото черво от уголемената матка

* стерилитет - настъпва в около 2-10%
* спонтанни аборти - честотата им е по-голяма при жени с миомни възли поради стеснената маточна кухина и променената маточна лигавица

Въпреки изброените симптоми не бива да се забравя, че често заболяването протича асимптомно и става обект на диагностициране напълно случайно или в хода на други изследвания.


пулс.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics