неделя, 22 март 2009 г.

Какво предизвиква появата на миомата?


Причините, които водят до възникването на това заболяване, все още са неясни.

Това, което се знае със сигурност е, че миомата е хормоночувствителен тумор. За неговия растеж от изключително значение са естрогените, рецептори за които има в изобилие в миометриума. Тези хормони обаче сами по себе си не са в състояние да доведат до появата на миомен възел. Т.е. естрогените единствено контролират растежа и развитието на доброкачествения тумор, но нямат отношение към неговото възникване. Най-често миомата нараства при естрогенна терапия и по време на бременност, а намалява с настъпването на менопаузата, като има данни и за пълното и изчезване постменопаузално. Това показва, че докато ворганизма на жената има достатъчно количество естрогени, миомният възел има всички предпостваки да расте, макар и бавно.

Фактори, за които се смята, че имат отношение към възникването на заболяването, са:

* затлъстяването
* хипертонията
* мастопатията

Освен това често се наблюдава комбинирането на миомата с ендометриоза (състояние, при което се наблюдава появата на маточна лигавица извън рамките на матката), поликистоза на яйчниците и хиперплазия на ендометриума (увеличено количество на маточната лигавица).

Обсъжда се съществуването и на фамилна обремененост, свързана със заболяването.

Не на последно място се изтъква и расовата принадлежност като фактор за появата на миомата - афроамериканките имат много по-голяма склоност към развиване на заболяването, като причините затова все още са неясни.

Нови изследвания подозират прогестерона и прогестините като евентуален фактор, водещ до появата и растежа на миомата и дават нови надежди към лечението на заболяването. Все още обаче резултатите са в процес на изучаване и допълнително изследване.


пулс.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics