петък, 27 март 2009 г.

Нередовна менструация (дисфункционални маточни кръвотечения)


„Дисфункционален” означава „свързан с нарушена функция”. Една от съществените функции на женския организъм е регулацията на менструалния цикъл. При нарушения на тази функция настъпват кръвотечения, т.е. менструацията става нередовна.

Освен „дисфункционални”, тези маточни кръвотечения се наричат още „функционални” – колкото и нелогично да изглежда това на пръв поглед. Названието „функционални” се стреми да ги разграничи от „органичните” кръвотечения, при които кървенето се дължи на очевидна причина, например миома, ендометриоза, полипи, разстроена вътрематочна или извънматочна бременност, травма, възпаление, рак или нещо друго. При функционалните (дисфункционалните) маточни кръвотечения такава причина не се установява.
Дисфункционалните маточни кръвотечения се делят на два вида: овулаторни и ановулаторни – според това имало ли е или не овулация (отделяне на яйцеклетка от яйчника).

Овулаторни кръвотечения
В хода на менструалния цикъл яйчникът отделя яйцеклетка – настъпва явлението овулация. Понякога нормалната овулация се маркира с оскъдно прокървяване (зацапване), което трае 1-3 дни и може да се придружава от болка в долната част на корема. Това кръвотечение не подлежи на лечение – от него дори има известна полза, защото жената получава информация “от най-сигурно място”, че се намира в период на висока вероятност за забременяване.
Овулацията може да се измести по време, т.е. да закъснее или да подрани. Причините за изместване на датата за овулация могат да бъдат различни – стрес, общо заболяване, травма или неизяснени. Изместената овулация причинява отклонение във времетраенето на различните фази от менструалния цикъл, а това отклонение на свой ред води до поява на кръвотечение.
Когато овулацията закъснее, цикълът (интервалът между две менструации) се удължава до 40-50 и повече дни. Във втората половина на такива цикли половият хормон, който нормално поддържа целостта на лигавицата (прогестерон), може да се окаже относително недостатъчен за по-дебелата лигавица. Това става причина за маточно кървене, понякога доста обилно.
Когато овулацията подрани, организмът се оказва лишен от достатъчно продължително въздействие на половите хормони, отделяни предимно през първата фаза на нормалния цикъл. Става дума за естрогените, които стимулират задебеляването на маточната лигавица преди да е дошло време за овулация. Кървенето, предизвикано от недостатъчно дълготрайно естрогенно въздействие, обикновено е по-оскъдно и се появява докъм 18-ия–21-ия ден от началото на менструалния цикъл.

Мястото в яйчника, откъдето се е отделила яйцеклетка, нормално се превръща в една временна жлеза с хормонална продукция. Това е така нареченото жълто тяло. То произвежда прогестерон – хормонът, който поддържа лигавицата и я предпазва от разрушаване. Когато не е настъпила бременност, жълтото тяло търпи обратно развитите и количеството на отделяния прогестерон спада. В края на цикъла този спад води до нарушено кръвоснабдяване в лигавицата и тя започва да се руши – появява се менструалното кървене.
Дори при своевременно настъпила овулация, обратното развитие на жълтото тяло може да се забави. В такива случаи производството на прогестерон трае по-дълго от нормалното. Прогестеронът предпазва маточната лигавица от разрушаване и настъпването на менструация се забавя. Когато най-сетне тя настъпи, кървенето е доста по-обилно от нормалното. Това нарушение се нарича задържане на жълтото тяло.

Възможно е и разстройство, изразено в недостатъчност на жълтото тяло. Това определя недостатъчна хормонална (прогестеронова) защита на лигавицата във втората половина на менструалния цикъл. Менструацията се появява 4-7 дни преди очакваната дата и често е по-обилна. Недостатъчност на жълтото тяло може да се дължи на:

* недостатъчна стимулация на яйчника от хормоните на хипофизата
* напреднала възраст (начало на климактериума)
* повишено ниво на друг хипофизарен хормон (пролактин)
* ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза
* захарен диабет.

Ановулаторни кръвотечения
Честотата им достига 80% от всички дисфункционални маточни кръвотечения. Дължат се на липса на овулация.
През първата фаза на нормалния цикъл маточната лигавица нараства под въздействието на естрогените. Когато настъпи овулация, в яйчника се образува жълто тяло и неговият хормон (прогестерон) запазва лигавицата от разрушаване. При липса на овулация жълто тяло не се образува и лигавицата се оказва незащитена. Тя започва да се руши, най-често неравномерно. Това се изразява с поява на различно по времетраене и интензивност кървене през втората половина на менструалния цикъл. Липсата на овулация може да се прояви и с често явяваща се менструация, оскъдна или по-обилна, която понякога продължава с месеци, спира за известно време и започва отново.
Причините за ановулаторни кръвотечения са нарушения в регулацията на менструалния цикъл, най-често на ниво централна нервна система (мозъчна кора, хипоталамус) и хипофиза. Значение за отключването на такива нарушения имат:

* тежки психически преживявания
* инфекции
* непълноценно хранене (включително драстични диети за отслабване)
* други вредности.

Диагноза и лечение
Диагнозата на нередовната менструация е трудна. Преди всички трябва да се отхвърли органична причина:

* нарушена бременност
* гинекологични заболявания
* заболявания на други органи и системи с ефект върху кръвосъсирването (болести на кръвта, черния дроб, бъбреците и др.)

Когато не открием такава причина можем да мислим, че кръвотечението е дисфункционално.
В детска възраст и при млади момичета нередовната менструация най-често се дължи на ановулаторни кръвотечения, свързани с все още незряла регулация на менструалния цикъл, непълноценно хранене, емоционални разстройства и др. Лечението е с общи кръвоспиращи средства, при неуспех се прилага хормонално лечение. Много рядко при неовладяване на кръвотечението и по-голяма кръвозагуба може се наложи пробно абразио, чиято основна цел е не толкова диагноза, колкото овладяване на състоянието.
Във възрастта на полова зрялост нередовната менструация по-често представлява овулаторно кръвотечение. Много важно е отхвърлянето на органична причина. Тъй като с възрастта зачестява появата на предракови състояния и рак на матката, при жени над 35-38 годишна възраст нередовните менструации са повод за прибягване към по-агресивни диагностични процедури – хистероскопия или пробно абразио. При отхвърляне на диагнозата предраково заболяване или рак, повторната поява на такива кръвотечения се профилактира с хормонални препарати за поддържане на лигавицата във втората половина на цикъла.
В по-напреднала възраст кръвотеченията най-често са ановулаторни или органични. В тази възрастова група е задължително да се извърши хистероскопия или пробно абразио, предвид честотата на предракови заболявания и рак на матката.


коог-вма.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics