петък, 15 май 2009 г.

...И след като премахнаха матката ...


Отстраняването на матката по медицински показания се нарича хистеректомия. Предстои операция за отстраняване на матката. Едва ли има жена, която би искала да се озове в този житейски капан, където осъзнатата необходимост от извършване на операцията се смесва със страха от неизвестното, неувереността, чувството за непълноценност, породено от предстоящата драстична намеса в най-съкровената част на нейното тяло.

Възникват въпрос след въпрос, все свързани с промените, които ще настъпят. За да се опитаме да отговорим на част от тях, нека си изясним основната роля на матката. Тя е органът, който единствен в тялото осигурява ежемесечно кървене по време на менструация, забременяване и износване на бременност.

Матката може да бъде засегната от различни процеси, свързани както със специфичните гинекологични заболявания, така и с изменения в други системи в женския организъм.

В някои случаи премахването й се налага като животоспасяваща мярка, но нерядко цели единствено подобряване качеството на живот на пациентката.

Промените, които настъпват след премахване на матката, на първо място са свързани с изчезване на оплакванията, които са станали причина за прибягване към тази операция. Ако заболяването на матката е предизвиквало болки, нередовни или твърде обилни менструации и други подобни -- тези оплаквания престават да бъдат пречка за нормален живот. При жени с отстранена матка, независимо какви са били оплакванията им, настъпват още две промени -- липса на менструация (ако преди това я е имало) и невъзможност за забременяване и раждане на деца (ако до операцията забременяването и раждането са били възможни).

Женските тревоги обикновено са свързани с по-различни очаквания: преждевременно настъпване на менопауза, промени в либидото, промени в отношението на сексуалния партньор, невъзможност за справяне с обичайните физически и професионални натоварвания.

За настъпване на преждевременна менопауза не може да се говори, ако е останала дори част от единия яйчник. Когато при операцията яйчниците не са премахнати изцяло (и ако яйчниковата тъкан функционира нормално) едно от основните опасения – това за преждевременно остаряване след премахване на матката – отпада. Именно яйчниците, а не матката са органът, който поддържа усещането за младост при жената.
Жени, претърпели оперативно отстраняване на матката, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност. Важно е да се разбере, че тази операция не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дълбочина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на оперативната намеса. Отсъствието на матка не се отразява по никакъв начин и на сексуалните възприятия на партньора. Около месец след операцията жената може да поднови обичайния си полов живот, с обичайната интензивност на усещанията -- както за нея, така и за партньора й.

Друг въпрос, който понякога буди недоумение, е какво остава на мястото на отстранената матка. Както е известно, природата не търпи празно пространство. Мястото на матката в малкия таз се заема от черва.

Възстановяването на добра физическа кондиция протича индивидуално, но може да се твърди, че до три месеца след подобна операция повечето жени са в състояние да работят, спортуват и живеят пълноценно.

Хистеректомията не бива да се възприема като загуба на женственост или крачка към старостта. Това, уви, са неизбежни процеси и те рано или късно настъпват – но не с операцията, а с времето.

Слагайки край на оплакванията, които са пречели на пълноценния живот, хистеректомията се оказва необходимото средство, чрез което неприятностите остават в миналото.

лекар.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics