вторник, 28 април 2009 г.

Хормоналните контрацептиви - истини и митове


За съжаление е факт, че лекарите лесно и без обстойни изследвания предписват хормонални препарати. В общественото пространство витаят какви ли не твърдения и легенди за противозачатъчните таблетки. Истина или лъжа са тези слухове?

Често се случва да забременееш въпреки че пиеш хапчета.
Не е вярно. Това е един от най-сигурните методи за предпазване, рискът упоменат в опаковките, обикновено е 1%. Вероятността за риск е изчислена чрез индекса на Пърл, той представлява броя на зачеванията при 100 жени ползващи даден метод за предпазване. Единствения по-сигурен метод е хирургичната стерилизация. Този мит идва от онези, които забравят и не приемат редовно и навреме таблетките. При забавяне с дванадесет часа на приема на хапчето през следващите седем дни е добре да се използва допълнителен контрацептив, например презерватив. Наскоро е измислено и решение на проблема със забравената таблетка, нов метод – контрацептивен пръстен. Той се поставя във влагалището и отделя постоянна доза хормони, като така предпазва от забременяване в период от един месец, после се заменя с нов.

Противозачатъчните таблетки водят до надебеляване и увеличаване на окосмяването.
Остаряла информация. Преди 20 години, когато са се появили първите противозачатъчни таблетки, те са имали подобни странични ефекти. Днес хапчетата са много пречистени и подобрени и не предизвикват такива отклонения.

Хормоналната таблетка, която се приема после е по-добър вариант ако не правите често секс.
Да, ако правите секс веднъж на няколко месеца. По принцип се смята че жената води редовен полов живот ако прави секс поне два пъти в месеца. А контрацептивната таблетка „за след това” съдържа много по-голямо количество хормони и влияе по-зле на организма. Този контрацептив е измислен, като краен вариант и не трябва да бъде ползван често. Това не е средство за предпазване от забременяване по принцип, а за реакция в инцидентни случаи.

Забременяването след ползването на противозачатъчни таблетки е трудно, почти невъзможно.
Това не е истина.Този мит вероятно се е появил, тъй като много жени започват да пият хапче „антибебе” след като им се наложи да направят аборт. Понякога аборта се оказва причина за безплодие, но хората обвиняват хормоналната таблетка. Практически е възможно да забременеете още през следващия цикъл след спиране на таблетките. При влагалищния пръстен бременността може да настъпи на 19-тия ден след свалянето му. А малко по-нагоре писахме за твърдението, че се случва да забременееш дори когато приемаш хапчета. Това само по себе си доказва, че това са само слухове, измислени от недобре информирани хора.



мамита-бг.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics