петък, 23 октомври 2009 г.

Зехтинът и орехите предпазват от рак на гърдата


Зехтина съдържа две химични съединения, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки, показват резултатите от изследването на група специалисти от университета в Гранада, Испания. Според тях зехтинът дори може да се използва за създаването на нови лекарства срещу рак на гърдата. Веществата лигнин и сецоиридоид блокират белтъчината Her2.В която способства за растежа и размножаването на вредните клетки: "Основните сложни феноли в чистия зехтин потискат свръхпроизводството в раковите клетки на гена Нег2, отговарящ за производството на едноименната белтъчина", твърди Хавиер Менендес от Каталунския онкологичен институт.
Изследователите допълват, че такива свойства притежава само зехтинът от първото изстискване. Яденето на орехи значително намалява риска от развитие на рак на гърдата, твърдят учени от Медицинския институт към университета "Маршал" в Хънтингтън, Западна Вирджиния. Изследване с мишки, които боледуват от рак на гърдата, показало че се развиват по-малобройни и помалки тумори, ако гризачите се хранят с орехови ядки.Орехите съдържат омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли, които заедно намаляват риска от рак. За хората е достатъчно да консумират около 60 грама орехови ядки на ден, казва д-р Илейн Хардман. Предишни изследвания показаха, че когато храненето завършва с орехови ядки, се неутрализират уврежданията на артериите от мазната храна.

лекар.бг

eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics