петък, 9 октомври 2009 г.

Билките срещу косопад и пърхот


Космената покривка на главата на човек се състои от 100000 до 150000 космени фоликули. На ден опадат средно около 100 косъма.
В случай, че опада сравнително много по-голямо количество коса, означава че косата, а може би и тялото страда.
Това е проблем, който по-добре да предотвратим преди да е настъпил. Съответно при неговата поява трябва да бъдат взети мерки.

Билковите отвари са доказан и изпитан “заздравител” за косата.
Косопад:
1. Билкова смес от равни части изсушена мащерка, живовляк, градински чай и коприва. Една пълна супена лъжица от сместа се залива с 250г. кипяща вода и се оставя да престои 1 час. След като прецедите течността, още топла я втрийте в корените на косата и я завийте. След 2 часа изплакнете с хладка вода.
2. ½ ч.л. желатин, разтворен в 1 ч.ч. вода, се изпива всяка сутрин на гладно в продължение на 30-40 дни.
3. 300г. силен спирт и по 50 г. намачкани свежи листа коприва и цвят латинка. Оставете ги една седмица и ги изстискайте през марля. С напоен в течността тампон, трийте корените на косата през ден и я оставете да изсъхне. Изплакнете след 3 часа.

Косопад и пърхот:
1. Люспи от стар кромид: 25 г. от външните обвивки на лука се поставят в 100 мл. 60%-ов алкохол/спирт. Прибавя се 1 кафена лъжичка счукан карамфил. Престоява на тъмно 14 дни. Прецежда се и с маската се масажират корените на косата. До 1 месец пърхотът изчезва и косата се заздравява.
2. Метличина: 500 мл. вода и толкова оцет се кипват и се прибавя 50 г. метличина. Вари се на водна баня. След като течността изстине, се прецежда. Масажират се корените на косата.
3. Магданоз: Листата на магданоза се използват против омазняване и пърхот, за заздравяване на корените на косата. Нужни са 20г. свежи листа в 250 мл. 50%-ов алкохол. За по-добро действие може да се прибавят по малко суха лайка, чесън и лавандула. С прецедената течност корените на косата се мажат 2-3 пъти седмично.

най-красива.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics