вторник, 27 октомври 2009 г.

Възпаление на яйчниците - рецептите на Дънов


Причини за възпалението на яйчниците са болестни микроби, които достигат до яйчниците чрез кръвта или от съседните органи при аборт, гонорея, апендицит и др.
Понякога, когато яйчникът е сраснал с дебелото черво, могат да минат направо микроби от червото и да причинят заболяването.
Възпалението на яйчниците може да бъде остро, хронично или гнойно.
Признаци. Острото възпаление протича с явленията на заболяването, което е причинило възпалението – гонорея, апендицит, възпаление на матката и тръбите. При хронично възпаление има болки ниско в корема от едната или от двете страни, разпростиращи се към кръста. Те се усилват по време на менструация. Забременяването е затруднено.
Когато възпалението не се дължи на зараза на матката, а е започнало направо от яйчника, болната се оплаква от болки в долната част на корема, разпростиращи се към кръста, треска, повръщане, запек и подуване на корема. Болките понякога се усещат повече в лявата част на корема и се разпростират към вътрешната страна на бедрото и коляното и към мехура. Болната лежи обикновено със свити колене. Болките намаляват при почивка и лежане. Менструациите са изобилни и чести.
При гнойно възпаление може да се образува гнойник, който да се излее в коремната кухина и да причини перитонит, или пък да гнои.
Предсказание. Сериозно. Ако заболеят едновременно и двата яйчника и болната не се лекува навреме, може да остане бездетна.
Предпазване. Жената трябва да внимава да не настива по време на менструация. Необходимо е в студено време да се пазят от настиване краката и коремът. Жената не трябва да язди по време на менструация, нито да се пързаля на лед. Ако се случи да се намокрят, краката трябва веднага да се изтрият с малко ракия (спирт) или пък да им се направи гореща баня с морска сол (45°С за 10–15 минути), за да се сгреят, жената да пие липов чай или други топли питиета и да легне в леглото, за да се поизпоти. Шиенето на крачна машина да се избягва. Необходимо е още да се избягва честото качване и слизане по високи стълби във време на менструация.
Лечение. Болнично.
И в трите случая, според причината, която ги е предизвикала и ако не е известна, общо за засилване на организма и за прочистване на кръвта при острото възпаление на яйчниците болната трябва да легне на легло и да лежи в съвършено спокойствие (физическо и душевно), и то докато трае възпалението, като прилага следното:
І. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди лягане да взема по 1 бучка захар с 10–20 капки настойка от арника (100 г листа и цвят от билката арника в 1 л аптекарски спирт 70° стои на слънце или до горящата печка 20–40 дни).
ІІ. Двадесет минути след настойката да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, невен, пача трева, полски хвощ, спирея и цариче по 50 г. От тази смес се вземат 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 чаена лъжичка пъпешово семе (предварително счукани добре с люспите) и се запарват с 500 г вряща вода и врят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда.
Диета – същата като при отсъствие на менструация (аменорея) с добавка след обяд и вечеря да взема по 2 супени лъжици пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, вода или мед, или захар – да стане гъсто и сладко като боза.
Вместо вода, ако дадените отварки не са достатъчни, да пие:
а) при липса на кръвотечение – отварка от ленено семе и исландски лишей по 1 супена лъжица и анасон – семе за 1 чаена лъжичка – от аптеката с прибавка от 1 супена лъжица лайка (цвят) в 1 л вода на тих огън врят 10 минути; след това се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се прецежда;
б) при кръвотечение от матката – отварка от полски хвощ и койло (цвят) по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути; като изстине, се прецежда.
ІІІ. Два часа след ядене при температура да взема по 1 прах от 1 грам от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу от аптеката по равни части и стрити на прах.
Заедно с праха:
а) за намаляване на болките – да изпива по 1 кафена чашка отварка от канела (кори) 5 г и карамфил на зърна 3 г, в 400 г вода на тих огън ври 15 минути и преди снемане от огъня се прибавя и 1 супена лъжица лайка (цвят) и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда;
б) в останалите случаи да изпива само по 1 чашка от 75 г отварка от градински чай (салвия), репей (корени), мента пиперита и гръцка коприва по 50 г от всяка; от тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда.
ІV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла 37°С вода. След това лечението се прави по два начина:
Първи начин:
1. При остро възпаление на яйчниците да се отбягва налагането с компреси и други горещи приложения, защото може да се пукнат яйчниците. Да се прави следното: една вечер – долната част на корема (от пъпа надолу) да се налага с торбичка, напълнена с топла 37°С несолена извара, или с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г мляко и преди поставянето поръсено със захар, едновременно съчетани и с топла 37°С промивка с чай от лайка (4 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда) и се слага тампонче, приготвено:
а) при липса на бяло или друго течение – от печен арпаджик (малки лукчета), намазан със зайча мас от див заек (може и от питомен), увито в марличка във вид на малко топче и превързано с вълнен конец, за да не наранява срамните устни;
б) при наличие на бяло или друго течение – тампончето се прави от 1 чаена лъжичка суха пудра захар, увита в марличка на топче и превързана, както е казано по-горе, и се държи до сутринта или докато досади на болната.
Втора вечер – или с топла 37°С лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан и изстискан с прибавка и на 4 супени лъжици листа от магданоз, ситно нарязани и сварени в 100 мл мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена и с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с пресен топъл и гъст замесен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) и засилен с 5–7 маслини, счукани на каша заедно с кокичките, и накрая се вкарва тампонче, както по-горе, и се държат до сутринта или пък докато досадят на болната.
2. При хронично възпаление: една вечер – парен компрес на долната част на корема с продължителност 1 час, с огънати на 6–8 парчета, натопени в горещо бадемово мляко, приготвено така: вземат се 15 горчиви бадема или пък толкова ядки от праскова, нарязват се на ситно и се слагат в торбичка, която се потапя в 300 г вряла вода; оставят се да киснат, докато водата изстине до 50–60°С и след това торбичката се изцежда върху нея, за да стане водата млечна; последвани: за жените – от гореща 39°С влагалищна промивка със солен разтвор (от 1 л гореща и преварена вода, в която се разтваря 1 супена лъжица готварска сол) и налагане долната част на корема с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, сварено със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар, или пък с топла лапа от печен кромид лук, засилен с магданоз, както е казано по-горе; едновременно съчетани и с налагане на щитовидната жлеза (гушата) с торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 1 чаена лъжичка диви кестени, настъргани с кората, а при липса на такава, с толкова пресни корени от полски бъзак на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, съчетани и с тампонче, приготвено от бяла дъвка, чер пипер и др. (виж по-горе при възпаление на матката). Държат се цяла нощ или докато досадят на болната.

Втора вечер – или опушване на половите органи, като жената седи над дълбоко гърне, на дъното на което е сложена до червено нажежена тухла, полята със смес от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин и толкова оцет, добре завита с вълнено одеяло през кръста; седи се на гърнето, докато е приятно, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи се в него 1 час. След препотяването на долната част на корема се слага или компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от прясна зелка (цяла зелка се залива с вода така, че да я покрие с 2 пръста, след това се оставя да се свари и като изстине, се прецежда чрез изстискване и към получената отварка се прибавят и 50 г морска сол и 50 г спирт за горене), или компрес от 4 парчета, натопени в топла ракия или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/2–1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетани с топла промивка от 39°С чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), с тампонче и налагане щитовидната жлеза и малкия мозък, както е казано по-горе.
Добавки: Започне ли болната да оздравява, да се разхожда по малко на чист въздух, като следи дрехите да не я стягат около кръста, за да не пречат на кръвообращението. Ако коремната стена е много разхлабена, да се поддържа с коремен пояс (виж при отслабване на коремните стени у родилката).
3. При гнойно възпаление на яйчниците и яйцепроводните тръби с бяло течение може да се приложи лечението, дадено за хроническото им възпаление с добавка: в този случай налаганията на долната част на корема може с по-голям успех да се замени със следната лапа – взема се парче пресен селски хлебен квас и 1 кг чисто черно брашно и 1 супена лъжица ситна морска сол се замесва на тесто и се оставя 2–3 дни, докато вкисне добре и цялото стане на квас; отделно се вземат 6 глави обелен чесън, счукват се заедно с 1 супена лъжица морска сол и се смесват с получения квас; след това долната част на корема се измива добре с топла вода и сапун, изтрива се до сухо и се намазва с олио и отгоре й се налага торбичка с получения смесен и засилен квас, която се превързва като съгряващ компрес. Държи се 24 часа или докато може да се търпи. Ако има нужда, се повтаря и потретва през 2–3 дни и даже повече. При тежко главоболие добре е вместо торбичка с квас на малкия мозък да се слага и цяла “шапка” на главата от косата до тила, напълнена със същия квас, засилена с двоен размер диви кестени, настъргани с кората (а при липса на такива, с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.
Забележка. Девойките се лекуват без промивки и без тампонче.
Втори начин:
Вечер преди лягане на засегнатото място се залепва мушама, приготвена от 1/2 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и 1/4 чаена лъжичка чист бял тамян, счукани на ситно, 1/2 чаена лъжичка пудра захар, 1 белтък от прясно кокоше яйце, 50 г ракия или спирт за горене и 5–6 супени лъжици бяло брашно. Всички изброени продукти, без брашното, се разбъркват добре, за да стане рядка каша; след това тя се поръсва с лъжичка по лъжичка брашно, като непрекъснато се бърка, за да стане гъста смес, подобна на мехлем, която се размазва върху 1 парче изпран американ, колкото големината на болното място, например за яйчниците 25 на 15 см, залепва се върху тях, като отгоре му се поставя парче жилава хартия и се превързва с широк бинт и така забинтована стои 1–3 дни. След като мушамата се свали, почива се 1–2 дни и ако има нужда и няма пъпки по кожата, на засегнатите места се залепва друга мушама, докато мине болката. При наличност на пъпки по кожата върху тях през нощта се поставят млечни компреси от 2 бархетни парчета, натопени в топло сурово мляко, отгоре вестник и вълнен пояс. Ако няма пъпки, добре е през деня на същото място да се носи парче мушама от хаваджива с тропосано отгоре ? парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно; едновременно с това пациентката всяка вечер да си прави и топла промивка с 1 л чай от лайка и след нея да си поставя тампонче от марля, напълнено с 1 чаена лъжичка суха пудра захар, превързва се с тънък вълнен конец и така спи. С помощта на промивката и тампончето се избягва и бялото течение.

Забележка. Мушамата от хаваджива се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и ако има нужда още от нея, се заменя с нова такава.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том І, “Домашна гимнастика”, дихателно упражнение № 1).
Един-два часа след закуската:
а) Ако болната се лекува по първия начин и е на легло, добре е да повтори или казаното за вечерта, или пък да държи през целия ден на долната част на корема си торбичка, ушита на хоризонтални тегели от по 1 см широчина и напълнена със смес от 9 супени лъжици топла готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра на прах, сменя се на 1 месец веднъж.
б) Ако болната не е на легло, да си сложи на долната част на корема мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том І, “Домашна аптека”) 30 на 15 см с тропосано отгоре ? парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.
Неделя – ако няма нужда – почивка от всичко; ако има нужда – лекуването продължава по плана.
При менструация – пълна почивка от всичко, пият се билките и се спазва диетата.
Важна добавка. В студено и ветровито време болната да се пази от настинка и да носи топли дрехи. При температура най-добре е да се обърне към гинеколог, за да й помогне оперативно.
При лекуването да се имат предвид както общите упътвания за женските болести, така и казаното за менструацията.


дънов-книги.ком

eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics