неделя, 4 октомври 2009 г.

Мастпоеия - симптоми ,лечение


Мастопатията, известна още като фиброкистозна болест на млечните жлези, е патофизиологично смущение при жената, което се среща най-често във възрастта между 18- и 49-годишна възраст и много рядко след менопаузата. Мастопатията се характеризира с образуването на кисти в областта на млечната жлеза, чиято големина варира от няколко милиметра до пет-шест сантиметра в диаметър.

Симптоми
Три симптома поотделно или в комбинация дават основание да се мисли за заболяване на млечната жлеза: болка, отделяне на секреция от зърната и опипване на туморна маса.

Чувството за напрегнатост и болка в млечната жлеза се нарича мастодиния. Това усещане се появява нормално преди менструация и изчезва след нея, но то може да се срещне и при мастопатия. Причини

Предшестващите заболявания на гърдата /например мастит/, наличието на травма, фамилната обремененост могат да бъдат насочващи за развитието на мастопатията.
Иридологията като отличен метод за диагностика позволява да се установят още в ранен период мастопатичните изменения у една жена.

В повечето случаи наред с проблемите в млечните жлези ирисовата диагностика открива

силно зашлаковане на организма,

изразено чрез замърсено дебело черво, боледуващи бъбреци, интоксикиран черен дроб, лошо функциониращи лимфни капиляри. Кистозните образувания в гърдите могат да се считат като следствие от това зашлаковане, тъй като те представляват натрупване на отпадъчни вещества, които клетките не могат да изхвърлят навън поради замърсената вътрешна среда.

Откъде идват, при това още в ранна възраст, тези отпадъчни вещества? Те се дължат на употребата на алкохол и цигари, кафе в големи количества, нерационалното хранене с преобладаване на рафинирани храни и др.

Други фактори за появата на мастопатия са абортите, липсата на достатъчно сън, дългогодишната употреба на противозачатъчни средства, нежеланието да се кърмят децата след раждането. /Трябва да се знае, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо след раждане, страдат по-рядко от рак на гърдата и, може да звучи невероятно, запазват бюста си по-добре./

Лечение

Мастопатията е заболяване, на което не може да се махне с лека ръка, тъй като е

едно предраково състояние.

Много е важно това страдание да бъде открито в началото. Това може да стане най-добре чрез ирисовата диагностика, която се прави в Здравен център „Дар“.

Друг метод за ранното откриване на мастопатията е самоизследването от страна на самата жена. Изследването на гърдите трябва да се прави поне веднъж месечно след навършване на двадесетгодишна възраст. Начинът, по който жената може да обследва своите гърди, може да бъде разяснен от нейния лекуващ лекар-гинеколог.

В лечението на мастопатията се включва мощен арсенал от природни средства.
На първо място стои очистването на организма.

На второ място по важност стои диетолечението и природосъобразното хранене. Жената трябва да избягва да употребява в своето меню месо и месни продукти, бял хляб и бялобрашнени храни, рафинирани храни като захар, шоколади, сладоледи, сладкиши и др., алкохол, цигари, кафе, газирани напитки; всички тези храни отделят много токсини и зашлаковат организма. Полезни храни са плодовете и зеленчуците, употребени сурови, задушени или запечени, соковете от тях, ядките, рибата, млечните храни и пр.


дарцентъ
р.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics