четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Атаките на ПМС



Кое зло е по-голямо: болезнените спазми и задушевната компания на тоалетната през "онези няколко дни", или ходенето по предменструалните мъки. Едно е сигурно: не си сама в нещастието! Оказва се, че около 85 % от жените стават жертви на един или повече симптоми на предменструалния синдром (ПМС).
Атаките на ПМС стартират в периода между овулацията и първия ден на менструацията и траят 1 - 2 дни... или, за жалост, седмици. Медиците твърдят, че проблемът обикновено се появява, или пък се изостря, през 20-те или 30-те години на една жена. И си признават, че все още не са наясно с произхода на явлението. Съвсем доскоро като виновник № 1 те сочеха скачащите нагоре и надолу хормонални нива. Според последни хипотези обаче, основната ПМС причина се крие във влиянието на въпросните хормонални скокове върху серотонина – химическото вещество в мозъка ни, което контролира настроението и апетита. Все пак спокойно може да им простиш научните пропуски, защото... напук на тях, вече не се налага да се примиряваш с всички кофти ПМС ефекти! Ето как да прогониш най-често срещаните месечни неволи Толкова си подута, че не те побират даже ДДД (дънките за дебели дни)
Уви, въобще не си въобразяваш! Доказано е, че наистина можеш да качиш около 2 и половина килограма в седмицата преди цикъл. Защото... неизвестно точно защо, тялото ти решава усилено да складира водни запаси.
Натисни спирачки: За да победиш неприятното усещане, че си като балон (и то под налягане), наложи временно ембарго върху солта. С нея автоматично си отиват и ред изкушения като: чипс, деликатесни меса, консерви, готови супи и бульони. Елиминирай също скритите залежи на натрий, маскирани като: газирана минерална вода, тоник, диетична сода, обезмаслени и диетични храни. За сметка на това помни една алогична, но безспорна истина: колкото повече вода поглъщаш, толкова по-малко задържаш. Изпивай поне 6 чаши дневно. Друго добро решение е минимум 10-минутната аеробика: с отделената пот ще изхвърлиш излишните течност и сол. А според специално изследване по темата, 200 милиграма магнезий дневно са в състояние да държат подуването под контрол.
Финално: Ако след като приложиш горните идеи, продължаваш да се чувстваш като сюнгер в хуманоидна форма, обсъди с личния си лекар варианта да преминеш на лек диуретик, който може безопасно да регулира задържането на течности, или отиди на гинеколог да ти предпише противозачатъчни, защото в тях има разновидност на хормона прогестерон, тушираща подуването.

Подивяваш, защото капакът на тоалетната чиния отново е забравен вдигнат
Появата на опасни завои в настроението е своево рода пътна табела, сигнализираща начало на вулканична зона ПМС. Експертите смятат, че ежемесечните ти визити там отново се дължат на разломи в така важните, повишаващи настроението нива на хормона серотонин.
Натисни спирачки: Освен ако не си луд фен на рязките обрати в поведението тип "Д-р Джекил и мистър Хайд", опитай да намалиш дозите алкохол и кофеин. Защото те могат да "дадат на късо" нивата на серотонина ти. Хиляда и двеста милиграма калций на ден е доказано средство за "усмиряване" на амплитудното настроение. Редовните тренировки - също. Освен това си прави по 2 сеанса 5-минутно дълбоко дишане, понеже според експертите много жени – особено страдащите от ПМС – дишат повърхностно. Така увеличават съдържанието на въглеродния диоксид и съответно намаляват кислорода в кръвта си, което влошава състоянието на тревожност.
И едно златно правило: отложи твърде емоционалните дилеми за по-късно. Не сега му е времето за разговори "на живот и смърт" с половинката ти.
Финално: Ако все още се чувстваш като газ цистерна до буре барут, говори с GP-то си за някакъв вид антидепресанти.
Гърдите ти са толкова крехки, че болят и при най-лек допир
Стомахът далеч не е единствената ПМС болезнено подуваща се част на тялото ти. Най-малко 10 % от дамите се оплакват и от средна до силна болка, плюс подуване, в гърдите.
Натисни спирачки: Като начало вземи "безобидно" болкоуспокояващо без рецепта – аспирин или аналгин. Положението ще облекчи и временната жертва на кофеина (в лицето на основните му източници - кафе и черен чай), както и на содата и шоколада. Според някои медици витамин Е тушира успешно неприятното усещане.
Финално: Добра идея е да носиш сутиен през тези дни. Ако обичайният притиска и сплесква гърдите ти, купи си друг с един размер по-големи чашки.
Усамотяваш се с ХХL-кутия сладки и халба течен шоколад. И това е само началото...
Иронията е, че храната по принцип е задължително условие за настъпването на менструация – нали си чувала, че при анорексия изчезва цикълът? Причината да заболееш от синдрома на триглавата ламя, защото ти идва да изпоядеш всичко наоколо? Според специалистите, обект на пагубното ти желание стават всички храни, покачващи серотонина.
Натисни спирачки: Нали се сещаш за онази реклама:"Единственият начин да устоиш на изкушението, е да му се отдадеш." Една добра новина в тази връзка: през втората половина на менструалния цикъл в тялото ти се повишава прогестеронът, което води до засилено производство на топлина. Или казано по-просто – всеки ден изгаряш по 100-300 калории допълнително! Следователно, се поглези, но не забравяй, че "размерът има значение". Прост пример: фунийка, а не кутия сладолед.
Финално: Не спираш да си мислиш, че си обречена да му отпуснеш края? Разсей се – обади се на приятелка, или започни да правиш нещо, така че ръцете ти да са заети.

Разплакват те мелодраматични реклами/сериали
Сълзливата обреченост има склонност да се появява 1-2 дни преди менструацията, или поне така твърдят специалистите, защото тогава се понижават нивата на серотонин и естроген.
Натисни спирачки: Не бъди строга към себе си, докато тялото ти преживява временна хормонална каша. Все пак плачът е естествено средство за отпускане, което гони стрес хормоните и помага да погледнеш по-спокойно на проблемите си.
Финално: В случай, че предменструалните вопли станат прекалено обсебващи, решението е антидепресанти (по лекарско предписание).

Раздялата с леглото е бавна и мъчителна
Непобедимата ленивост рано сутрин, особено преди менструация, е възможно следствие от промяна в нивата на серотонина (боже, отново!), или на повишаване на прогестерона, който е естествен телесен релаксант.
Натисни спирачки: Избягвай преяждането и алкохола вечер, защото могат да нарушат с нищо незаменимата нощна почивка. И се опитай да си извоюваш още един час сън.
Финално: Ако и това не помогне, стани редовен фитнес посетител и пий по 50-100 милиграма витамин В6 – и двете увеличават енергията ти и разсейват умствената мъгла. Въведи си редовни минизакуски с храни, богати на комбинирани въглехидрати и бедни на прости захари. Например, пълнозърнеста препечена филийка с фъстъчено масло. Така ще "бетонираш" кръвната си захар и ще набавиш на тялото си скъпоценната енергия.

Експертни съвети
Накарай гаджето си да проумее ПМС
Понеже няма как той лично да разбере що е то ПМС (гаден късметлия!), налага се ти да му го обясниш. Кажи му, че ПМС провокира физиологични промени в мозъка ти, които могат да доведат до проблеми с тялото и настроението ти. И като пример му цитирай момент, в който е бил изцяло подвластен на емоциите си. Най-добра работа върши футболът: "Помниш ли, когато твоят "Милан" не се класира за Шампионската лига? Е, нещо подобно – комбинирано с як грип – ми се случва всеки месец."
И най-важното – увери го, че е абсолютно невинен в случая. Подчертай, че ПМС е физиологичен проблем и не трябва да го приема лично.

ПМС компас
Как да разбереш дали обзелото те зло има нещо общо с ПМС? Записвай всяка промяна в тялото и настроението ти при поне 2 менструални цикъла. Ако проблемите се появяват от 2 до 14 дни преди началото на кръвотечението, най-вероятно си сред жертвите на ПМС.

космополитан.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics