понеделник, 9 ноември 2009 г.

Как да укротим признаците на ПМС


Това не е заболяване в истинския смисъл на тази дума, но според най-новите данни от него страда всяка пета жена на възраст от 25 до 40 години.

За първи път терминът “предменструален синдром” се е появил през 1931 г., когато английският психиатър Робърт Франк е обърнал внимание, че силно изразените емоционални и психически реакции при жените обикновено са свързани с втората фаза на менструалния цикъл.
Макар че над 70 г. медицината се опитва да даде обяснение на състоянието, и до днес няма единно мнение за природата на ПМС. Съществуват повече от 40 теории, но нито една от тях не разполага с достатъчно доказателства.

Хормоните са най-разпространеното обяснение. Всъщност именно него е предложил и д-р Робърт Франк. Според него, през последната седмица от цикъла в кръвта се променя съотношението между естрогена и прогестерона, което води до дисбаланс.

Според теорията на водната интоксикация, ПМС е породен от нарушенията във водно-солевия обмен в организма.

Според теорията за недостига на витамини, причината за този синдром е липсата на витамин В6, магнезий, калций и цинк.

Съществува и психосоматична теория...

И докато учените търсят причината, жените, страдащи от ПМС се стремят да разрешат проблема.

Типът на ПМС зависи от това, какви симптоми тревожат най-често жената. Ако емоциите се сменят доста често, т.е. налице са бързи и резки преходи от желание за плач до желание за смях, става дума за нервно-психологична форма на ПМС.

А ако с наближаването на цикъла се появява мигрена, виене на свят и гадене, то става дума за цефалгична форма на ПМС.

При болезнено подувате на гърдите, оток на ръцете и краката и силно изпотяване може да се говори за оточна форма на ПМС.

Ако симптомите при всяка една от тези форми изчезват с настъпването на менструацията, няма причина за безпокойство - подобен ПМС едва ли ще прогресира. Но пък може и...

здраве.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics