вторник, 19 май 2009 г.

Жените с поликистоза на яйчниците трябва да приемат канела


За мен, може би и за вас канелата е екзотична растителна подправка, която придава приятен вкус и аромат на някои десерти и най-вече на домашните сладкиши. Малцина обаче знаят, че канелата се използва за хранителни и медицински цели още от древността в Египет и Китай. Традиционното й приложение било предимно за лечение на рани и при простуда. Едва в последните години американски учени откриват действието на канелата за контрол на кръвната захар. Оказва се, че ароматната подправка на млякото с ориз е уникално „природно лекарство”, което може да помогне да избегнем диабета или да се подобри неговият контрол при вече заболели хора. Един от механизмите на диабет тип 2 е не толкова намаленият инсулин, колкото неспособността на клетките да разпознаят глюкозата и да я усвоят от кръвта. Това става по-често при пълни, възрастни хора, при които поради различни причини, главно генетични, настъпва рецепторна резистентност. Приемането на екстракт от канела през устата редуцира бързите захари, триглицеридите, липидите с ниска плътност и общия холестерол при пацинети с диабет тип 2. Интересно е, че същевременно се наблюдава и понижение на нивото на холестерола и триглицеридите, съответно с до 26% и 30%. Това се дължи на факта, че екстрактът от канела има силен антиоксидантен ефект, който значително понижава степента на тези натрупванията по артериалната стена. В това се изразява действието на канелата – спомага за усвояването на глюкозата (кръвната захар) от кръвта и така неутрализира неблагоприятните последствия. Проблемът „поликистозни яйчници” в 50-70% от случаите се свързва с понижена чувствителност на клетките към инсулин и съответно затруднено усвояване на глюкозата от кръвта. Проучване на група учени от Колумбийския университет в Центъра

КАНЕЛА СРЕЩУ ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ
по репродуктивна медицина към Катедра „Акушерство и Гинекология” в Ню Йорк установява, че клетки на мастната тъкан, третирани с канела в ин витро условия, по-лесно усвояват кръвната захар. Проучването е направено сред 15 жени с поликистозни яйчници и инсулинова резистентност със среден индекс на телесната маса 28.8 и средна възраст 31.1 г. На пациентките е приложено лечение с екстракт от канела в капсули от 1000 мг/дн за период от 8 седмици. Заключението на учените е, че екстрактът от канела е добре поносим, подобрява чувствителността към инсулина при жени с поликистозни яйчници без диабет и значително улеснява усвояването на глюкозата. Разбира се, нужно е да се проведе по-мащабно проучване, включващо голям брой пациенти за по-дълъг период от време, за да се потвърдят резултатите от това пилотно проучване.

Допълнителни изследвания ще бъдат направени и за действието на канелата при болестта на Алцхаймер. Канелата е основна подправка в индийската кухня, а точно индийците имат най-ниска честота на Алцхаймер в света. В същото време учените предупреждават, че няма никакъв смисъл да се поглъщат големи количества канела, тъй като нейните ефекти все още не са напълно уточнени. На този етап е напълно достатъчно да подправяме храните, който традиционно се ароматизират с канела или просто да поръсим сутрешното си капучино с нея.
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics