петък, 29 май 2009 г.

Бактериална вагиноза


Не е ясно как точно жените "хващат" бактериална вагиноза, но е установено, че някои обстоятелства увеличат риска от появата на бактериите. Такива са половата активност, броят на сексуалните партньори, наличието на други вагинални инфекции, имунният статус, хигиенните навици (влагалищни промивки), контрацептивите, употребата на антибиотици, хормонални и други фактори. Същият микроорганизъм, причинител на инфекцията, се открива в 1/3 от мъжете, чиито партньорки са с рецидивираща бактериална вагиноза. При тях най-често оплакванията са зачервяване и дразнене на главичката на члена и образуване на налеп с неприятна миризма. Системното лечение на мъжете обаче не влияе върху разпространението на заболяването и степента на излекуване при жените. Обикновено е достатъчно единствено локално приложение на антибиотични или антисептични препарати. По тази причина бактериалната вагиноза не се счита за класическа половопредавана инфекция. Жените не могат да се заразят от тоалетни чинии, завивки, басейни и т.н. Дори и да нямат сексуални контакти, пак могат да развият болестта.

Основният симптом при бактериалната вагиноза е секреция с характерна неприятна миризма, наподобяваща тази на риба. Често се появява непосредствено след сексуален акт. Секретът, понякога оскъден, е бял или сивкав на цвят. Съпътства се от парене при уриниране или сърбеж около външната част на вагината, а може и от двете. При много от жените не се появяват никакви симптоми.

В повечето случаи нелекуваната бактериална вагиноза не причинява сериозни усложнения, а понякога симптомите й внезапно отшумяват. Но тя може да увеличи риска от заразяване с полово предавани болести, като херпес симплекс, хламидия, гонорея и др. Също така бактериалната вагиноза може да доведе до редица усложнения от акушеро-гинекологичен характер, като тазововъзпалителна болест, следоперативни и следродови инфекции, преждевременно раждане, увеличаване на риска от инфекции на новороденото и др.
Обективно - основното е наличието на засилено течение, с неприятна миризма на развалена риба, появяваща се след полов акт или менструация.
Лечението се провежда орално или локално. Възможно е след него бактериалната вагиноза да рецидивира. Именно заради това е необходимо периодично профилактично изследване.


космополитан.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics