събота, 30 май 2009 г.

Поговори с мен докторе


Има много болести на млечните жлези - мастопатия, кисти, фиброаденом на гърдите, кисти на яйчниците, ендометриоза, хиперплазия, аднексит, поликистоза на яйчниците - това далеч не е пълният списък на женските болести, които успешно се лекуват днес.

Доктор Радка Кирчева - акушер-гинеколог разяснява причините за тези заболявания, както и за новата ефективна методика за лечение, ще говорим с .

- Доктор Кирчева, каква е нашата женска вина пред Създателя, че ни е изпратил толкова много „болежки"?
- Първо - женският организъм е по-сложно устроен от мъжкия, и на второ място, бих казала, много по-фино.

- Постоянно слушаме за предимствата на мъжкия ум и е приятно да осъзнаем, че ние сме по-сложно устроени от тях. И в какво се изразява това?
- Бог е дал на мъжете един основен полов хормон - тестостерон. Колкото е по-високо и по-адекватно нивото му, толкова по-активно и настойчиво е поведението на продължителя на рода човешки по отношение на нежния пол.
А Бог е дал на жените два основни полови хормона, които са антагонисти и в зависимост от цикъла се сменят един с друг на всеки две седмици.

- Вие имате предвид менструацията? За мой срам, аз все още не знам точното й предназначение, с изключение на това, че в определени дни вероятността от забременяване се повишава драстично...
- Ако бяхте само вие! При мен идват много жени, които страдат от безплодие или искат да станат майки, боравят с различни термини, но нямат никаква представа за процесите, които протичат в женското тяло. А нали нарушението на менструалния цикъл е първата червена лампичка, която предупреждава, че в организма не всичко е наред!

- Ами, тогава ни разкажете всичко за него.
- Да разсъждаваме заедно: какво се случва по време на цикъл? През първата му половина действат активно половите хормони - естрогените. Спектърът на тяхното въздействие върху женското тяло е многостранен: от кожата и ноктите - до настроението. Но най-важното е, че естрогените стимулират деленето на половите клетки и допринасят за тяхното размножаване.

В този момент клетките на ендометриума (вътрешността на лигавицата на матката) започват активно да се разрастват. По този начин вътрешната обвивка се готви да приеме и в случай на оплождане да задържи яйцеклетката.

Недостатъчно развитият ендометриум не може да се справи с тази задача. Смята се, че 2-3% от жените по тази причина губят вече оплодената яйцеклетка, дори без да подозират, че са бременни!

•Аденомиоза (вътрешна ендометриоза) -ситуация, в която ендометриумът става нестабилен и ембрионът не може да се закрепи за него.

ПОД ПРИЦЕЛ - ЕНДОМЕТРИУМЪТ
Класическото лечение на ендометриозата е насочено към премахване на високото съдържание на естроген. Учените отдавна са установили, че ендометриумът е мишена за действието на естрогена. Въпреки това съществуват и органи на управление -невроендокринната система, която контролира и образуването на естрогена.
Ако се въздейства върху тази система, лечението на ендометриозата и аденомиозата ще е значително по-ефективно.

Когато са налице всички условия, за да може яйцеклетката да се закрепи здраво, настъпва овулацията - фоликулът се пука и узрялата, готова за оплождане яйцеклетка излиза навън.

- А ако това не се случи?
- Ако това не се случи - се поставя диагнозата поликистоза на яйчниците. Целият процес на образуване на фоликула и разпукването му се определя много лесно чрез ултразвуковото изследване.

- Как да се прекъсне „порочният кръг"?
- Кистата на яйчниците, ако това не е вродена патология, е хормонално заболяване и нарушението на менструалния цикъл играе важна роля в нейната поява. Много често самата киста на яйчниците може да отделя естрогени, като по този начин създава излишък от тях в тялото и в резултат на това се появяват все повече и повече проблеми. Това означава, че се получава един порочен кръг, който може да бъде разбит само чрез установяване на причините за болестта.

Поради това лечението на кистите на яйчниците не се свежда до назначаването на хормони. На първо място това е лечението на тези заболявания, които причиняват хормоналния проблем.

Ако причината е отстранена, лечението на кистите на яйчниците не е особено трудно. Лечението на поликистозата на яйчниците се състои в това, да се нормализира хормоналният фон и да се отстранят всички причини, довели до нарушението му.

- Нека се върнем към яйцеклетката...
- В момента, в който излиза яйцеклетката, женският организъм е най-заинтересован от оплождането и това много силно влияе на поведението на жените на подсъзнателно ниво.

Овулацията продължава много кратко време. Ако не настъпи оплождане - нивото на естрогена намалява, а количеството на прогестерона, втория основен женски полов хормон, се повишава.

През втората половина на цикъла той допринася за естествената смърт на всички прозведени под влияние на естрогена клетки.

Изводът е: в женското тяло редовно по време на всеки цикъл се произвеждат, унищожават и след това се изхвърлят милиарди клетки. И това се случва дълги години наред - от 13 до 50 години, при всяка жена.
Замислете се над тези цифри!

- Впечатляващо! И всичко това ние трябва да „изтърпим" заради това, в определен момент да можем да забременеем и да родим здраво дете?
- Вие сте права. Но освен това не трябва да забравяме, че поведението на жените, настроението и постъпките им се намират постоянно в пряка зависимост от количеството хормони и съотношението им. Сигурна съм, че мъжете не разбират това.

- А ако в организма ни по някаква причина се наруши работата на ендокринните жлези?
- Тогава се формира и фиброаденом на гърдата, миома на матката, мастопатия, кисти на яйчниците, ендометриоза.
По време на менструалния цикъл количеството на образувалите се и отделени клетки, в идеалния случай, трябва да бъде едно и също. И това се случва, докато балансът на нашите два основни хормона - естроген и прогестерон - е нормален.

Нарушението на менструалния цикъл - това е ситуация, когато броят на произведените клетките е по-голям от броя на унищожените. Техният брой ще започне да нараства от цикъл до цикъл. И пред саморегулиращата се система на организма ще възникне въпросът - какво да правя с тях?

- И какво прави с тях организмът ни?
- Има три възможности: да ги "складира" или в матката - и тогава се получава миома на матката, или в гърдите - възниква мастопатия, фиброаденом или киста. Или се разрастват самите клетки на ендометриума - тогава се развива ендометриоза.

- Какви са причините, които може да предизвикат нарушаване на естрогено-прогестероновия баланс?
- Основната причина е стресът, който засяга работата на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчниците. В нашата клиника много сериозно се изследва състоянието на щитовидната жлеза и в случай на нарушения предприемаме правилното лечение.

Според статистиката жените страдат от нарушения на щитовидната жлеза 4 пъти по- често от мъжете. И „виновни" за това са не само хормоналните пренастройки по време на бременност, аборт или раждане. При всяка жена причините са строго индивидуални, затова трябва да бъдат системно проследявани.

Нашите изследвания установиха още една интересна закономерност на женския организъм: лявата част на щитовидната жлеза влияе на лявата гърда и, съответно, дясната част - на дясната гърда. Същата зависимост от състоянието на млечните жлези има и при яйчниците. Например възпалението на левия яйчник - аднексит - мигновено се отразява върху лявата гърда, причинявайки уплътнения и болка, често се появява и мастопатия.

Лечението на аднексита и другите хронични възпалителни процеси трябва да се извършва бързо и без усложнения, което ние и правим.

- А лечението на мастопатията?
- Лечението на мастопатията може да бъде ефективно... след нормализиране функциите на черния дроб и панкреаса. Парадоксалният на пръв поглед факт си има научно обяснение. Млечната жлеза е тясно свързана с всички органи на ендокринната система, а понякога каквото и да е неблагополучие с други органи, които нямат пряка връзка с половата система, може да провокира мастопатия.
Лечението на мастопатията е изкуство и в т.ч. системна диагностика!

- Имам позната, която два пъти е оперирана от киста на гърдата. Сега чака трета операция. Значи, хирургичната намеса не гарантира оздравяването?
- Разбира се, че не. В действителност, както бе споменато по-горе, не елиминира корена на болестта - нарушенията в естрогено-прогестеронния баланс. Само комплексният подход към организма може да помогне в такива случаи. Наскоро „изсмукахме" фиброаденом с размер около 2 см.

- В какво се изразява ефективността на вашата методика за терапевтично лечение?
- Лечението на ендометриозата, поликистозата на яйчниците и другите заболявания е разделено на три части. Те са:
- провеждане по необходимост на противовъзпалителна терапия на яйчниците (лечение на аднексит) и други органи с прагове на възпаление,за да може имунитетът да се справи с проблемите в организма.
- уникална физиотерапевтична система, която ни позволява пряко да въздействаме на атипичните, на никого ненужни клетки, с оглед на тяхното изваждане от тялото.
- нормализиране работата на невро-ендокринната система: тонът на мозъчните съдове, функциите на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, които отделят женските полови хормони. По този начин ние отстраняваме самата причина на заболяването. Нормализирайки естрогено-прогестероновия баланс, ще получим стабилни резултати. Важно е, че жените разбират това.

лекар.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics