понеделник, 27 април 2009 г.

Научете повече за рака на шийката на матката


Всеки ден умират по 1 българка победена от коварната болест - рак на маточната шийка. И това е ужасно много! България е на челно място в Европа по брой на заболелите от рак на маточната шийка , а тази цифра расте непрекъснато. Ракът на маточната шийка е болест която засяга жените на възраст между 25 и 50 години. Болестта се провокира от човешкия папилома вирус, фактора за развитието й са също така лошите условия на живот, слабата на имунна система, пренебрегната профилактика и др. Този вид вирус е широко разпространен не само в България, но и в други страни, включително и силно развити. Във Франция например около 70% от сексуално активни жени страдат от него.

Основния метод за превенция е профилактиката. Изследвания, ваксини, консултация със специалисти и редовни прегледи намаляват риска от заболяване с около 80%. Освен това откриването на болестта в ранен стадий прави излекуването й възможно. Често организмът спонтанно ликвидира вируса, но иначе той може да предизвика предракови образувания в гениталната зона, удебеления, кондиломи предаващи се по полов път и други. Те трябва да се лекуват незабавно.
Най-добрия начин за откриване на изменения в зоната на шийката на матката е вагиналната цитонамазка. Тя е безболезнена, прави се обикновено поне веднъж в годината, при профилактичния гинекологичен преглед. Тя се препоръчва за всички жени над 25, а дори и по-млади, които водят активен полов живот.

За щастие вече има и ваксина срещу човешкия папилома вирус. У нас се предлагат два вида ваксини, разработени на базата на вирусоподбни частици, които блокират клетъчните рецептори срещу белтъчната обвивка на вируса. Ваксината има около 70% предпазващ ефект и по тази и след ваксиниране не трябва да се пренебрегва профилактиката и редовните прегледи и цитонамазки.

Специалистите съветват да се ваксинират всички момичета от 12-13 годишна възраст, за да се предпазят още преди да се изложат на риск от инфекция.

мамита-бг.ком
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics