неделя, 27 септември 2009 г.

Полип на шийката на матката


Полипът на ендометриума представлява локално хиперпластично разрастване на лигавицата на матката.

Полипът може да бъде прикрепен към матката на широка основа или на малко краче. Размерите варират от няколко милиметра до няколко сантиметра. Полипът може да е единичен или да са няколко. Може да е разположен на различни места в кухината на матката или в цервикалния канал, а е може и да се подава през шийката във влагалището.
Рядко полипите имат области с неопластична (предракова или ракова компонента). Около 3% имат атипизъм и дисплазия, и под 1% карцином.
По-често се среща при жени на средна възраст и са редки при млади жени. Рискът се повишава с възрастта на жената, като пикът е коло 50г.
Причини:

Въпреки че няма конкретна точно определена причина за появата на полипи, хормоналните фактори играят основна роля. Ендометриалните полипи са естроген-чувствителни, т.е. те нарастват вследствие на произвеждания от яйчниците естроген. Някои фактори са свързани с по-голям риск от развитие на полипи:
- жени с наднормено тегло;
- жени с високо кръвно налягане;
- при лечение с Тамоксифен (терапия при рак на гърдата)

Симптоми:

Много жени с полипи на матката са без оплаквания. Най-често срещаните симптоми са:
- нерегулярно генитално кръвотечение;
- кървене между циклите;
- обилни менструации;
- генитално кървене след менопауза (може да е и само зацапване).
- инфертилитет / проблеми със забременяването. По-често се среща при полипи разположени около отворите на маточните тръби, като по този начин представляват механична пречка.

Диагноза:
Диагнозата се поставя чрез някои от следните изследвания.

- Ехограф (Ултразвук): Може да се използва коремен или трансвагинален ехограф, като вагиналният е по-информативен и дава по-добър образ. При ехография чрез високочестони звукови вълни се скенира малкия таз. Вижда формация в кухината на матката, поставяща съмнение за полип.

- Хистероскопия: През влагалището се въвежда тънка камера през маточната шийка в матката и се оглежда кухината й. Хистероскопията не само позволява да се постави диагнозата полип, но е и възможно той да бъде отстранен под директен визуален контрол.

- Кюретаж / Пробно абразио / D+C: Представлява малка операция, при която се взема материал от вътрешността на матката като се остъргват стените й. Може да се направи на сляпо или насочено след хистероскопия, когато се е установило точното разположение на полипа. При кюретаж на сляпо по-трудно се открива и отстранява целият полип.

Лечение:

- Хистероскопска резекция (изрязване) на полипа.

- Кюретаж / Пробно абразио / D+C.

- Хистерктомия: При наличие на ракови клетки в полипа трябва да се отстрани цялата матка.

След като полипът бъде отстранен, той се изпраща за хистологично патоанатомично изследване.

Полипите често рецидивират след като бъдат премахнати. Може да се наложи пациентите да се подложат на операция многократно.

майчин дом - Варна.ком
/span>
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics