събота, 13 юни 2009 г.

Лечение на предменструалния синдром


Лечението на предменструалния синдром е строго индивидуално. Вие сама трябва да намерите подходящата комбинация от средства, които да доведат до облекчаване на симптомите. За някои от тези средства е задължително да се консултирате с лекар.

*Нестероидни противовъзпалителни средства - приемът на ибупрофен или напроксен преди, и при началото на мензиса може да намали крампите и напрежението в гърдите.

*Противозачатъчни таблетки - спират овулацията и стабилизират хоромоналните колебания като по този начин водят до облекчение.

*Антидепресанти - флуоксетин, пароксетин и сертралин успешно намаляват симптомите на умора, силното желание за някои храни и нарушенията на съня.

*Хранене - малко и на често, за да намалите дискомфорта в корема. Ограничете солта и солените храни, за да намалите задръжката на течности *
Ориентирайте се към храни, богати на комплексни въглехидрати - плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Изберете храни, богати на калций. Ако не понасяте млечните произведения или не осигурявате адекватен калций с храненето си, може да се нуждаете от дневна добавка на калциеве таблетки. Поливитаминни съставки. Избягвайте кофеина. Избягвайте алкохола.

*Физически упражнения към дневния режим - бърза разходка, каране на колело, плуване или други физически натоварвания поне 30 минути дневно. Редовните физически упражнения подобряват общото здраве, намаляват умората и подобряват настроението.

*Намаляване на стреса - осигурете си достатъчно сън. Практикувайте мускулна релаксация или упражнения за дълбоко дишане за намаляване на главоболието, тревожността и безсънието.

Записвайте симптомите в продължение на няколко месеца - водете си записки, за да установите провокиращите фактори и времето на поява на симптомите. Това ще ви помогне да коригирате начина си на живот за намаляване на оплакванията.


пулс.бг
eXTReMe Tracker

Врати
 
Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха
Clicky Web Analytics